300 lt akvaryum için önerileriniz ?


ismaildemirÇevrim Dışı

Kayıt: 28/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 167
ismaildemirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Kasım 2010 20:49

Teşekkürler tüm öneriler için.

Artık konuşma faslından uygulama faslına geçiyorum bugün akvaryumu eve koymuş bulunuyorum :)
 
 
 
Son listem bu şekilde.  Yorumlarınızı bekliyorum.
 

BOYUT (cm)                                   :   120x50x60   net 300 lt

CANLILAR                           :   İç mekan oluştuğunda karar verilecek.
   (yosun temizliği için olmazsa olmaz cüce vatoz 1 adet)

1- BİTKİ : 

 

a)   Öncelikli                                  ;   Cobomba (yada Çam) , Java Moss, Eledoa, Çınar

 

b)   Daha Sonra Niyet Ettiklerim ;  Su Mercimeği, Dev Saz, Nilüfer, Anubeas türlerinden bir  iki çeşit, Zeytin vs.

 

 

2- AYDINLATMA :

 

a)     1 adet T5 Grolüx     (39 watt) Sylvania (Aquastar ‘mı olsa daha iyi ?)

1 adet T5 Daylight  (36 watt) Sylvania

 
            bitkiler için yeterli olurmu bu kadar ışık.

 

c)    Işıklandırma için timer.

 

 

3- FİLTRE :

a)     Dış Filtre ; Ben jet 3388 5 sepet , Tetratec ex 1200 veya Fluval 405, lifetech 838,  Debi ayarı 360 lt tankımın 3-4 katına yani saatte 1000 – 1500 lt suyu filtreleyecek şekilde ayarlanacak.

 

b)    İç Filtre ; Hydor crystal duo 4

 

4- TABAN :

a)   Kum ; Vitasand siyah doğal kum 37,5 kg aldım.   8-10 cm kalınlığında serilecek tabana.

 

c)     Gübre ; Misket gübre – Olabilir Markalar , Redsca flora root, Tetra initial sticks, Azoo condensed basic fertilizer, DIY-Tunç Sönmezoğlu imalatı

 

Sıvı gübre duruma göre kullanılacak.  

 

5- CO2 : Gereksiz şuan için.

6- MALZEMELER :

a)   Isıtıcı                                                      ;  300 w Isıtıcı High-Class MJ-300 aldım.

b)   Su hazırlayıcı ve Sıvı bakteri kültürü     ;  Bakteri kültürü olarak MicroBacter7 ve Sera Nitriveci.

c)   Dezenfeksiyon                                        ;  50 litreye 1 damla metilen mavisi

d)   Kök vs.. iç dekor                                     ;   Mango kökü, mopani kökü.

f)    Başkaca ilaç                                           ;   Kesinlikle kullanılmayacak.

g)   Temizlik  malzemeleri ve diğer malz.    ;  Camlar için mıknatıslı silecekelr , dip çekimi için sifon, 2 tane termometre.

 
 
 
 
 
 
amatorkanarya2010-11-04 23:18:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mk222Çevrim Dışı

Kayıt: 25/09/2010
İl: Eskisehir
Mesaj: 116
mk222Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Kasım 2010 23:54
Bitkili için çok güzel bi akvaryum olmuş bende bitkili tankla başlamak istiyordum ama gözüm korktu cesaret edemedim. Cichlidlerle başlıyacam herhalde.benimde ilk tankım olacak sizin gibi.bende 125x60x60 siparişini vericem inş.merakla gelişmeleri bekliyoruz fotoğraflı olarak.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tremusaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/08/2010
İl: Kahramanmaras
Mesaj: 499
tremusaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Kasım 2010 00:11

Sylvania gibi pahalı bir seçim yapıyorsanız 39 wat değilde 54 watlıklarını temin etmenizi isterdim. Zannedersem 10.000 k lık bir ışık gücüne sahip Sylvanialar. Her türlü yetecektir ama 54 er wat olsa 100 watlık sağlam bir ışık kaynağınız olurdu. İleriye doğru mercimeklerin sayısı artınca ve çamlar suyun yüzeyine devrilince ışığı az daha kuvvetlimi alsaydım demezdiniz :) Bu hali bile güzel ,ama en iyisi olsun diyor insan hep :)


a) Dış Filtre ; Ben jet 3388 5 sepet ,  demiştim. Ben derken ben kullanıyorum manasında. Onun tam markası :  Jet 3388 5 sepet 2000 litre/h. Bunu tercih etmenizi isterdim. Diğerlerine göre gerçekten çok ucuz ve tankını en azından 5 defa dönderir. kısma şansına sahipsin musluktan. fiyatı 98 tL. iki katını verip Fluval alacağıma bunda 2 tane alır ömürlük yaparım. Sessiz ,5 sepetle maksimum biyolojik ve mekanik temizlik ,elektrik sarfiyatı aldığım sitede 30 watt diye geçiyor ama kafa motorunda 45 wat yazıyor. Diğer markalara bu fiyatlarla vallahi itimat etmem. Fluvalın farkı ne yahu. Aynı işi yapıyorlar. Filtre malzemesi eksik olsun bak her marka aynı derecede işe yaramaz. Yıllar geçince her marka tıkırdar ses çıkarır ,her marka kullandıkça eskir ve bastığı su basıncı azalır. Pahalı diye itimat etmeyin. Eğer bu filtreyi alacaksanız ben kefilim. Ha su kaçırıd ,ses yaptı filan o her filtrede olabilecek arızalar. Garantiye göndermek lazım. Frmaya mal edilemez. Alayı elektronik. Sert bi yorum ama kusura bakmayın bu böyle.


İç filtre almışsınız.Çalıştırmamanz dileklerimle.


Kum seçimi yeterli ve güzel. Ben beyaz quartz aldım. Kiri pisi belli ediyor ,pişmanım :)


Tunç beyin misket gübresiyle giriş yapın. Adam hakkaten bir markadır.Bitkilerin gidişatına ve zevkinize göre sıvı gübreye başlarsınız.


Bitkileri başlangıç aşamasında arka plana dikerek sistemin oturmasını bekleyin. Bitkili topraga dip çekimi yapmayın ,sadece balıkların volta attığı bitki kökü olmayan kumlardan dip çekimi yapın.


Bitkileri koymadan önce 1 kez su koyun 2 gün sonra boşaltın. Sonra 1 kez daha su koyup 1 hafta dış filtre ile dönderin.(Bu esnada içine 100 gram kadar haşlanmış ıspanak atmanın bakteri kültürü açısından faydalı olduğunu söyleyen var. Suyu bozmaz merak etmeyin). 1 hafta sonunda 1 kök bitki dibine 2 misket olacak şekilde arka plana sıralayın. Bu şekilde 2 hafta verim almıyormuşsunuz gibi olacak,ama inşallah 2 hafta sonra bitkiler boydan enden atılacak (bu dönemde çürümüş kopmuş yaprakları uzaklaştırmayın. Su kültür olarak zayıf olduğundan buna ihtiyaçları olacak. 2 hafta sonunda atabilirsiniz).Daha sonra balık ekleyebilirsiniz. 


Bazıları su eklemeden bitki düzenlemesi yapar .Daha kolay olduğunu söylerler. Ben böyle yapıyorum. Daha basitime geliyor.Kısmetse önümüzdeki günler bu şekilde kurduğum sistemi adım adım anlatan bir başlık açacağım. İlk günden bugüne kareledim. Gelişimi benimle aynı heyecanla izleyeceksiniz. Darısı size.


Bazı şeyler farketimki ben bu sistemi bu şekilde 1 ayda oturttum ama 2 ay olacak inadına alıştıramadığım bitkiler var. Çürümüyorlarda. Bi garipler. Ya çamlar izin verniyor gelişmelerine yada daha zamana ihtiyaçları var. Sonuçta elodealarım 1 ay boş boş durup birden filiz attılar. Her bitkinin karakteri farklı.


Anubiası mümkün olduğunca gölge yere koymanız gerekecek. Yoksa sararacaktır. Java mosu  mango köküne sararken benim gibi tel tel açarak yüzeyi komple kaplayıp aynı renkte dikiş ipliği ile  balık ağı gibi alttan üstten sararak koyabilirsiniz. Bi süre sonra ipler büyüyen mosun altında kaybolacaktır.  Ama önce mangoyuda kaynatın ,2 gün leğende su dolu bekletip akvaryuma koyun. Sarartmaz suyu. Su mercimeğini akıntıya gelmeyecek şekilde akvaryumda tutun. Sürekli suyun dibine tabanına uçuşan su mercimekelrinden istenilen verimi alamıyorsunuz. Benim çamlar yüzeye ulaşınca onların arasına pinkeleyen 10 adet su mercimeği çimdi 100 adet oldu. 1 ay gibi kısa sürede. Etrafınızda akvaryumu olan varsa su mercimeği için çok sevap kazanacaksınız :)


Şimdiden hayırlı olsun.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ismaildemirÇevrim Dışı

Kayıt: 28/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 167
ismaildemirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Kasım 2010 00:49

Henüz malzemeleri almadım ısıtıcı ve kum aldım sadece, tam emin olmadan almadım diğer malzemeleri.

90 cm iki florosanla 150 watt'ı yakalamak mümkün mü ?
 
Taban için siyah kum ve misket gübre yeterli heralde şuan için, misket gübrenin nasıl serileceğini tam olarak söylermisiniz , rastgele bir şekilde her köke 2 misket hesabı yayılacak mı ?
 
 
 
KaPTaN2010-11-06 01:19:00

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tremusaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/08/2010
İl: Kahramanmaras
Mesaj: 499
tremusaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Kasım 2010 07:45

Dediğim lamba 110 cm ,sizin akvaryum 120 cm. Niye 90 cm de karar kıldınız ki ? 2 adet lambayla 150 yakalayamazsınız. 54 watın üzeri yok diye biliyorum.


Seyrek dikim olarak hesap etmiştim. Göz kararı 4-5 parmakta 1 tane denk gelecek şekilde ekmiştim.Bitki dikimlerimide aynı şekilde yaptım. Bazı kaynaklar 10 cm ye 1 tane düşecek şekilde eklenmeli diyor. Bu kaynaklardan esinlenerek 2 katı civarında fazla ekleme yaptım. Zararınıda görmedim. Dikkat etmeniz gereken kesinlikle gübre toprağın 1-2 cm altında ve köke yakın olmalı. 


Akvaryumda hiç canlı yoktu. Ekim işinden sonra 2 adet misket gübreyi bitkilerin üzerinde ezerek dağıttım. Suyada karışmasını sağladım. Zaten 2 hafta bekleme süresi var. Bu iki haftalık süreçte su değişimide yapmadım. Bu süre zarfında akvaryumda oluşacak bulanmadan eser kalmayacak.  Elodea ,çam,cobomba ,pistia veya su mercimeği gibi bitkiler sudanda besin aldığı için ilk etapta ucuz ve etkili bir giriş olacaktır.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ismaildemirÇevrim Dışı

Kayıt: 28/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 167
ismaildemirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Kasım 2010 09:17
[QUOTE=tremusa]Dediğim lamba 110 cm ,sizin akvaryum 120 cm. Niye 90 cm de karar kıldınız ki ? 2 adet lambayla 150 yakalayamazsınız. 54 watın üzeri yok diye biliyorum.

Seyrek dikim olarak hesap etmiştim. Göz kararı 4-5 parmakta 1 tane denk gelecek şekilde ekmiştim.Bitki dikimlerimide aynı şekilde yaptım. Bazı kaynaklar 10 cm ye 1 tane düşecek şekilde eklenmeli diyor. Bu kaynaklardan esinlenerek 2 katı civarında fazla ekleme yaptım. Zararınıda görmedim. Dikkat etmeniz gereken kesinlikle gübre toprağın 1-2 cm altında ve köke yakın olmalı. 

Akvaryumda hiç canlı yoktu. Ekim işinden sonra 2 adet misket gübreyi bitkilerin üzerinde ezerek dağıttım. Suyada karışmasını sağladım. Zaten 2 hafta bekleme süresi var. Bu iki haftalık süreçte su değişimide yapmadım. Bu süre zarfında akvaryumda oluşacak bulanmadan eser kalmayacak.  Elodea ,çam,cobomba ,pistia veya su mercimeği gibi bitkiler sudanda besin aldığı için ilk etapta ucuz ve etkili bir giriş olacaktır.[/QUOTE]

Doğru diyorsunuz yanlış ölçmüşüm 110 cm T5 54 w. uygun ama iki tane takabiliyorum şuanki düzeneğe göre yani 108 w. oluyor yeterli gelir heralde şuan için !
 
Bende o zaman 10 cm kareye 2 adet misket gübreyi 2 cm derinliğe yerleştireyim.
 
Birde benim su kesintilerine önlem olarak hazırda duran 1 tonluk depom var orada bir - iki aylık beklemiş su var :), o suyu kullanmam daha iyi mi olur yoksa musluktan hemen alayımmı tankın içine su tank içinde bir hafta dinlenmesi makulmudur ?
KaPTaN2010-11-06 01:19:44

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tremusaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/08/2010
İl: Kahramanmaras
Mesaj: 499
tremusaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Kasım 2010 09:39
Yine bir yerde okuduğum kadarıyla sızma şeklinde belli bir mesafeden dökülen su da dinlendirilmeden kullanılabilir. Amaç kloru uçurmak. Bir çok arkadaşında hava taşı yardımıyla birkaç saatte suyu hazır hale getirdiklerini okumuştum. Amaç yine kloru uçurmak.Klor bakteri kültürünü yokeden çok etkili uçucu bir zehir gibi diyelim.Ondan kurtulunda nasıl olursa olsun. Sizin depo plastik mazlemeyse sorun yok. Çelik ,sac gibi şeyden yapılmışsa suyun kalitesi bozuluyor olabilir. Bu durumda risk almazdım ben.

108 watlık 10.000k lık ışık kaynağı yeterli olacaktır. Benim sistemde72 wattan duruma göre 100 wata kadar çıkan simit lamba düzeneği var. 6400k lık. Ve şimdilik memnunum. Daha fazla olsa zeminde büzük kalan bi kaç bitkime deva olurdu ama maddi durum bi yere kadar müsade ediyor. Kapak yap ,armatür yap ,lamba al çok iş çıkarmayayım dedim başıma :)

Bu arada benim 2 aylık tanktan oğlumun izin verdiğince video çekmeye çalıştım.En son elektrik kablolarına yürüyünce çekimi durdurdum. Sesi kısarak izlemenizi tavsiye ederim :)

İçerik 1 e 2d velifera,1 balon moli,1 vatoz,1 çöpçü,1e1d lepistes,2e1d plati ,sayamadığım kadar yavru (3.nesil pazar günü doğdu ,4.nesil bu hafta doğacak. Tank kapasitesi 2 damızlık dişi yüzünden 2 ayda doldu). Yavruluk kullanmadım ,yavruları ayırmıyorum.Bitkiler sayesinde doğal bir ekosistem oluştu.

[VID]http://www.youtube.com/watch?v=5y98RsoLd6c[/VID]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ismaildemirÇevrim Dışı

Kayıt: 28/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 167
ismaildemirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Kasım 2010 22:29
Çok teşekkürler tavsiyeler için.
 
Akvaryumunuz çok güzel , çocuğunuz daha da güzel Allah bağışlasın.

amatorkanarya2010-11-10 00:10:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ismaildemirÇevrim Dışı

Kayıt: 28/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 167
ismaildemirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Kasım 2010 00:11

güncel

amatorkanarya2010-11-21 19:11:18

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ismaildemirÇevrim Dışı

Kayıt: 28/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 167
ismaildemirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2010 19:13
Akvaryumu kurdum bitkileri de ektim bitkileri ekeli 4 gün oldu. Bulanık su derdim var ama sabırla bekliyorum netleşmesini.
 
Galiba ışık sistemim zayıf kalacak gibi ayrıca CO2 siz gidermi sistem bilemiyorum. Küçük tüpde CO2 var elimde hemen kullanmam daha iyimi olur sizce. Aslında CO2 kullanmak istemiyorum ama elimdeki tüpü bitireyim diyorum.
 
 
AKVARYUM BOYUT (cm)  :   120x50x60  Brüt 360 Lt. Net 300 Lt.

CANLILAR                            :   
İç mekân oluştuğunda karar verilecek. 

 
BİTKİ :           Cobomba, Elodea densa, Saz, Java Moss, Myriophyllum dioccum, Cryptocoryne türü, Zemin bitkisi olarak Eleocharis Parvula.

 

AYDINLATMA :        2 adet T8 30 w 90 cm DayLight

1 adet T5 21 w 85 cm Grolux Beyaz

1 adet T5 21 w 85 cm Grolux Mavi

 

            Işıklandırma için timer.

 

FİLTRE :        Dış filtre Eheim Classic 2217   20 w  1000 lt/h  

CO2 :              Küçük fısfıs tüp var ama kullanmadım henüz.  

TABAN :

Kum ; Vitasand siyah doğal kum 90 kg ‘ya yakın. 10 cm kalınlık ve biraz da tepe dekoru elde ettim.

Bitki Toprağı : Oliver Knott 

Gübre ; JBL Kugeln misket gübre, seacem sıvı potasyum düzenleyici ve sera sıvı genel içerikli gübre.

 

İÇ DEKOR :   Mangrov kökü (2 saat kadar kaynattıktan sonra kullandım)

DİĞER MALZEMELER :

 Isıtıcı                                                            ;  300 w Isıtıcı

 Su hazırlayıcı ve Sıvı bakteri kültürü        ;  Sera Aquatan ve Sera Nitriveci.

 Temizlik  malzemeleri ve diğer malz.        ;  Camlar için mıknatıslı silecek , dip çekimi için sifon, 2 tane termometre.

amatorkanarya2010-11-21 19:16:02

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

driftÇevrim Dışı

Kayıt: 06/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 704
driftÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2010 19:33
[QUOTE=tremusa]Yine bir yerde okuduğum kadarıyla sızma şeklinde belli bir mesafeden dökülen su da dinlendirilmeden kullanılabilir. Amaç kloru uçurmak. Bir çok arkadaşında hava taşı yardımıyla birkaç saatte suyu hazır hale getirdiklerini okumuştum. Amaç yine kloru uçurmak.Klor bakteri kültürünü yokeden çok etkili uçucu bir zehir gibi diyelim.Ondan kurtulunda nasıl olursa olsun. Sizin depo plastik mazlemeyse sorun yok. Çelik ,sac gibi şeyden yapılmışsa suyun kalitesi bozuluyor olabilir. Bu durumda risk almazdım ben.

108 watlık 10.000k lık ışık kaynağı yeterli olacaktır. Benim sistemde72 wattan duruma göre 100 wata kadar çıkan simit lamba düzeneği var. 6400k lık. Ve şimdilik memnunum. Daha fazla olsa zeminde büzük kalan bi kaç bitkime deva olurdu ama maddi durum bi yere kadar müsade ediyor. Kapak yap ,armatür yap ,lamba al çok iş çıkarmayayım dedim başıma :)

Bu arada benim 2 aylık tanktan oğlumun izin verdiğince video çekmeye çalıştım.En son elektrik kablolarına yürüyünce çekimi durdurdum. Sesi kısarak izlemenizi tavsiye ederim :)

İçerik 1 e 2d velifera,1 balon moli,1 vatoz,1 çöpçü,1e1d lepistes,2e1d plati ,sayamadığım kadar yavru (3.nesil pazar günü doğdu ,4.nesil bu hafta doğacak. Tank kapasitesi 2 damızlık dişi yüzünden 2 ayda doldu). Yavruluk kullanmadım ,yavruları ayırmıyorum.Bitkiler sayesinde doğal bir ekosistem oluştu.

[/QUOTE]
 
 
 
Lepistesler yavruları yemiyo mu?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kroninÇevrim Dışı

Kayıt: 02/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 110
kroninÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2010 19:37
Açtığınız konu banada çok faydalı oldu çok teşekkür ederim. Bende yeni bir akvaryum kuruyorum. Sanırım suyu beklettikten sonra bitkileri ektiniz. Bakteri kültürünü oluşturmak için ne yapmaya karar verdiniz onu göremedimde son yazdığınızda.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ismaildemirÇevrim Dışı

Kayıt: 28/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 167
ismaildemirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2010 21:09

Suyu doldurduktan sonra Sera aquatan ekledim daha sonrasında Sera Nitrivec ekleyip şuan prosüdürüne göre eklemeye devam ediyorum on gün olunca bakteri eklemeyi bırakacağım.

Bitkileri bir haftalık dinlenmiş su olduktan sonra ekledim. Genelde suyu başka bir ortamda dinlendiriyorlar, kurulum günü kumu, dekoru ve bitkiyi ekip sonra dinlenmiş su ekliyorlar bu da başka bir yol.
 
Şuan canımı sıkan suyun bulanık olması. İnşallah fazla uğraştırmaz beni.
 
amatorkanarya2010-11-21 21:10:05

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kroninÇevrim Dışı

Kayıt: 02/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 110
kroninÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2010 21:13
Kumu güzelce yıkadınızmı genelde o yüzden oluyor su bulanıklığı yeni kum alındığında.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir