47x35x35cm Bitkili Akvaryum Tavsiyeleri


gizercoskunÇevrim Dışı

Kayıt: 01/08/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 179
gizercoskunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2011 22:01
Merhaba arkadaşlar,
 
Yaklaşık 7-8 yıldır akvaryum hobisiyle ilgileniyorum fakat ilk defa high-tech bitkili akvaryum kurmaya karar verdim.. Forumdan edindiğim bilgiler dahilinde elimden geleni yaptım.. Kısaca neler kullandığımı belirteyim;
 
Fertile Peat Plates isimli taban gübresini ufak parçalara bölerek yaklaşık 3cm yükseklikte tüm zemine yaydım.. Daha sonra 5kilo kadar lav kırığı kumu bu gübrenin üstüne ekledim.. Sineklik kullanarak 12kilo kadar hagen kumla zemini hazırladım.. Bol miktarda misket gübrem vardı her kökün yanına 1 tane gelecek şekilde kuma gömdüm..
Mayalı sistem CO2 takviyesinide hazırlayıp debisini elyafla düşürdüğüm iç filtremin hava kısmına bağladım.. 3-4sn aralarla 7-8 kabarcık çıkarıyor sanırım ideal..
Işık olarak 28w enerji tasarruf ampulü kullanıyorum fakat geçici bir süreliğine duruyor.. Onun yerine 2 adet 8w Osram Günışığı Beyaz ve 8w Osram Günışığı Sarı floresan aldım ne kadar doğru bilemiyorum..
Dün almış olduğum 7 kök bitkiyi kuma ektim.. Satıcının söylediği kadarı ile 5 kök gül, 1 kök sarmaşık ve 1 kök saz bulunmakta.. Daha önce dondurucuya koymuş olduğum christmas moss'uda dekorumun üstüne sardım..
 
Şimdi sorularıma geçiyorum..
 
Kullanmış olduğum zemin gübresi, sıvı gübre ve misket gübre bu iş için doğru bir seçim midir?
Aydınlatmada kullanacağım floresanlar işimi görür mü? Eksik yada fazla yapmış olduğum birşey var mı?
Sadece iç filtrenin hemen yanındaki 2 kök gül (!) de çok iyi bir fotosentez gözlemliyorum videoda belki görebilirsiniz.. Diğer bitkilerde tık yok.. Bunun sebebi aydınlatma mıdır?
 
Yorum yapacak yardımcı olacak tüm arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum.. Fotoğrafları ve videoyu ekliyorum..
 
Akvaryumdan görüntüler..
 
 
 
 
 
Kullanmayı düşüdüğüm floresanlar..
 
 
 
Zeminde kullandığım bitki gübresi ve diğer gübre takviyeleri..
 
 
 
 
Bu da akvaryuma ait video.. İç filtrenin çıkarmış olduğu CO2 ve arkadaki bitkilerin fotosentezini görebilirsiniz..
 
[VID]http://www.youtube.com/watch?v=t8vXr4qSkhA[/VID]
gizercoskun2011-11-01 22:09:06

Arkadaşlar yok mu yardımcı olacak kimse?
 
Bitki türünden, aydınlatmaya, eklenebilecek balıklardan oluşturduğum zemine kadar öneri, görüş ve eleştirilerinizi bekliyorum..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gizercoskunÇevrim Dışı

Kayıt: 01/08/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 179
gizercoskunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Kasım 2011 23:04
Arkadaşlar gerçekten hiç kimsenin bu akvaryum hakkında bir fikri yok mudur? Herşeyi mükemmel yapmış olamam heralde :)
 
2 tane albino cüce vatoz ekledim alglerle mücadele için.. Bilgili arkadaşların yardımlarını bekliyorum..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ulaş AktokÇevrim Dışı

Kayıt: 09/04/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 51
Ulaş AktokÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2011 01:33
Efendim ben de yeni sayılırım da birkaç şey var söyleyebileceğim.

-Taban gayet iyi.

-CO2 öyle çözünmez, seramik tavanlı difüzör, vortex difüzör veya vortex benzeri sistemlerden biri şart. Bunu forumda araştırabilirsiniz. İç filtrenin hava girişine bağlayarak çözünme sıfıra yakın olur.

-O gül değil elodea. Bu arada gül olsaydı da bizim bildiğimiz gülle pek alakası yoktur bitkili akvaryum gülünün. galiba ludviga repens gerçek ismi. güzel bir bitkidir. edinin 5-6 tane.

-Işık konusunda önemli olanlar şunlar, litre başına kaç watt olduğu ve floresanların kelvin değeri. Birer veya ikişer tane 5500 ve 10000 kelvin t8 floresan lamba en iyi çözümdür. Müsmükemmel bitkililer yapma peşinde değilseniz daha karmaşık kombinasyonlar lüzumsuzdur. eğer oradaki 35 cm yükseklikse litreye 1, 47 cm yükseklikse litreye 1.5 watt yeterli olacaktır. renk değil kelvin değerine bakın. üzerinde yazar. galiba. yazmıyorsa da aldığınız yere sorarsınız.

-Bence dekor yetersiz kalmış. o şeyle iyi gidecek bir taş hiç fena olmaz, sağına ve arkaya doğru.

-Anasayfadan bitkiler bölümüne girip çiçekli bitkileri seçtiğinizde karşınıza echinodorus türleri çıkacaktır. bunlar saz gül elodea gibi demetler halinde değil tek başlarına olan bitkilerdir. çok güzellerdir. ilanları inceleyin bunlar için. ya da akvaryumcuları. demetlilerin bol olduğu akvaryumda bir iki tane tek bitki hem büyümesini ve davranışını izlemek için hem de estetik olarak güzeldir. bunların bakımı da zevklidir. yalnız sakın cryptocoryne türlerinden almayın bu boyutta akvaryum için çok kötüdürler. mükemmel budama ve koşul olmadığı sürece başınıza şu gelir: siz fazla büyüyor akvaryumdan çıkacak diye üst yaprakları kesersiniz bitki de ah ben yeterince büyüdüm be abi diye alt yapraklarını döker... ech.'lerde bu pek olmaz. (tecrübe ikisi de)

-CO2 ve ışık doğru yapılırsa taban bitkisi her zaman güzel olur. kırmızı bitkiler tatlarından yenmezler...

-Bitki işi büyük ölçüde size kalmış yani.......... buradan veya internetteki diğer yerlerden bakın beğenirseniz gereksinimlere ve hakkındaki forum dertleşmelerine bakın uygunsa alın.

-Fotosentezi "görmek" konusu da şöyle ki, o kabarcıklar çoksa fotosentez çoktur azsa azdır kabarcık yoksa fotosentez hiçe yakındır diye bir şey yok. O kabarcıkların oluşması o kadar çok faktöre bağlı ki... Suyun ph'ı, çözünmüş gaz oranları, ısı, akıntı, günün zamanı, bitkinin pozisyonu, türü... O yüzden kabarcık çıkmıyor diye sorun var demek değil. Gerçi sorun var da bunun göstergesi kabarcıklar değil. O yüzden takmayın onları. En iyi su değerleri büyüme hızları ve renklere sahip olduğum zamanlarda hiç kabarcık görmediğim çok oldu.

-Canlılar için de, daha çok erken. yukarıda dediklerimi hallettikten sonra hem seyir hem yosunlar için zebra salyangoz ya da ramshorne salyangoz alabilirsiniz. Uğraşırım derseniz kırmızı karides. Su değerlerinize güvenirseniz başka tür karidesler. İleriki zamanlarda kuhli, çok şirin bir yılansı dip balığıdır. Tercih ederseniz özel tür lepistes. Hacmim küçükse küçük umrumda değil derseniz ki demeyin, melek. Bitkiler oturduktan büyüme gözle görülür hal aldıktan sonra en baba bitkililerin balıkları olan rainbowlar tetralar neonlar.

Ben bitkili işine girmeden önce aylarca forumda takıldım. Sonra işe giriştim, baştan beri çok az sorunum oldu. En büyük ve hatta beni aylar sonra hala sinir eden tek hatam 90 tane kiraz karides olan akvaryuma salak gibi kiraz karides renginde kum koymuş olmam:):) Görünmüyor adamlar. Arama fonksiyonunu sık sık kullanın. İniglizceniz güçlü ise yabancı kaynaklar da yararlıdır. Masraftan kaçınmadığınız söylenemez ama anladığım kadarıyla bütçeniz o kadar da kısıtlı değil. Bunun çok güzel bir bitkiliye dönüşebileceğini düşünüyorum. İyi şanslar dilerim. Ve iyi bayramlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gizercoskunÇevrim Dışı

Kayıt: 01/08/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 179
gizercoskunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2011 11:32
Ulaş bey,
 
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.. Işıklandırmada mecbur 30cm lik floresan kullanmak zorundayım kapak boyum ufak olduğu için.. Bende 3 tane 8watt 30cm'lik osramin floresanından koydum.. Günışığı, beyaz ve kırmızı renkteler..
 
CO2 çözümlemek için çok kötü bir yöntem uyguladığımı biliyorum ama hiç yoktan iyidir diye bu şekilde çalıştırıyorum.. CO2 çözmek için yer kaplamayacak ve kötü görünmeyecek bir alet arıyorum.. DIY projeler daha çok ilgimi çekiyor..
 
Bu bitkili projem için iç yada dış filtre kullanmasam ne gibi sakıncaları olur bilmiyorum.. Şu anda iç filtrenin yerine CO2 çözmek için difüzör koymayı düşünüyorum.. Önünede bitkileri dizdiğim zaman görüntü kirliliği yaratmaz..
 
Tankta kumun altında en az 100 tane ramshore salyangozum var.. Hepsi çıkıp yumurtalarını dizdiler.. Daha önce su piresi ve salyangoz besliyordum bu akvaryumda.. Fakat camda oluşan algleri görünce 2 tane albino cüce vatoz koyma gereği duydum şimdilik sorun yok gibi inşallahta olmaz..
 
Bitki konusunda hiç bilgim yok bahsettiğiniz şekilde bitkileri düzenleyeceğim..
 
Karides olayına üzüldüm açıkçası kumu değiştirmek gerçekten eziyet gibidir bütün sistem bozulacaktır.. Karideslerinizi değiştirin bence en zahmetsiz çözüm bu gibi :)
 
Teşekkür ediyorum okuyup cevaplandırdığınız için ellerinize sağlık.. Sizede iyi bayramlar sağolun tekrar..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gizercoskunÇevrim Dışı

Kayıt: 01/08/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 179
gizercoskunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2011 19:18
Arkadaşlar mevcut iç filtreyi çıkardım onun yerine CO2 çözmek için DIY bir proje yaptım..
 
En ucuzundan iç filtre = 7,5TL
En büyüğünden kuş suluğu = 2,5TL
 
Yani toplam 10TL ile böyle bir sistem kurdum.. Gördüğüm kadarıyla çok iyi derecede CO2 çözüyor.. Sistemin bir diğer avantajı ise çıkış yapan bir miktar çözünmüş CO2 tekrar iç filtrenin akıntısına kapılıp içeri çekiliyor ve aynı düzenekten tekrar geçiyor.. Tabi bütün CO2 değil ama yaklaşık %30'u tekrardan filtre tarafından emiliyor..
 
Eledoa'lar büyümeye, yeni sürgünler vermeye ve köklerini uzatmaya başladılar bende kök çıkan yerlerden budayıp tekrar ektim.. Moss ve saz dışında gelişmeleri görebiliyorum.. Moss yaklaşık 3 ay kadar dondurucuda bekledi çıkardığımda hala yemyeşildi ama şu anda sararmaya yüz tutmuş durumda.. Christmas Moss'u canlandırmak için ne yapmam gerekiyor tecrübeli arkadaşlardan yardım istiyorum.. Saz içinde akvaryumcu çok ışık alıyor o yüzden gelişemiyor ve eriyordur dedi.. Ne kadar doğru bilemiyorum..
 
Vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ediyorum bu da CO2 çözmek için kullandığım sistemin videosu..
 
[VID]http://www.youtube.com/watch?v=piCuR7Sa-HM[/VID]
gizercoskun2011-11-09 19:24:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vuslatÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
[B]6339,1[/B]
Kayıt: 14/11/2006
İl: Sivas
Mesaj: 3591
vuslatÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2011 13:30
Merhaba. Yapmış olduğunuz reaktör tam vortex oluşturmasa bile yinede CO2 çözme açısından işinizi görecek derecededir. Moss türleri ilk etapta uzun bir süre hareketsizdirler. Ama su şartlarına adapte olduğu anda gelişimlerini çok iyi derecede yapacaklardır. Akvaryumda ışık ve CO2 uygun şartlarda ise, bitkilerde erime ve çürüme en çok besin ihtiyacını karşılamamaktan kaynaklanmaktadır. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gizercoskunÇevrim Dışı

Kayıt: 01/08/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 179
gizercoskunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2011 16:07
[QUOTE=vuslat]Merhaba. Yapmış olduğunuz reaktör tam vortex oluşturmasa bile yinede CO2 çözme açısından işinizi görecek derecededir. Moss türleri ilk etapta uzun bir süre hareketsizdirler. Ama su şartlarına adapte olduğu anda gelişimlerini çok iyi derecede yapacaklardır. Akvaryumda ışık ve CO2 uygun şartlarda ise, bitkilerde erime ve çürüme en çok besin ihtiyacını karşılamamaktan kaynaklanmaktadır. [/QUOTE]
 
Öncelikle konuya cevap verdiğiniz için teşekkür ediyorum.
 
Christmass moss ve saz haricinde bütün bitkilerin gelişimi şu ana kadar oldukça iyi.. Eledao'ların boyları uzayıp akvaryumun yüzeyini aştığı için kök salan yerlerinden budadım.. 2 hafta önce 5 kök olarak aldığım eledao'lar şu anda 12 kök olarak büyümeye devam ediyolar. Fakat moss git gide sararmaya devam ediyor. Yeterli besin bulunmasa diğer bitkilerde gelişemezdi diye düşünüyorum.
 
3 adet 8w floresanım var akvaryum yüksekliğide 35cm aydınlatmayı doğru yapıyor muyum?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ulaş AktokÇevrim Dışı

Kayıt: 09/04/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 51
Ulaş AktokÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2011 17:04
Moss'taki sorun elodea'dan kaynaklanıyor olabilir. Bildiğim kadarıyla elodea çok kolay adapte olup co2 ve ışık da iyi olduğunda aşırı hızlı büyüyen bu sırada da diğerlerinin ihtiyacı olan besinleri alabilen bir bitkidir. Forumda elodea diye aratıp çıkan konulara bir bakın belki bundan bahsediliyordur.

Edit: Bitkiler bölümünde genel bilgiler kısmında da yazıyormuş. Chris. moss da sonuçta br yosun olduğundan oradaki yosun gelişimini engeller ifadesi onu da kapsıyor.

http://www.akvaryum.com/egeria_densa_(eledoa)_bitkir_25_542.asp#bUlaş Aktok2011-11-11 17:08:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gizercoskunÇevrim Dışı

Kayıt: 01/08/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 179
gizercoskunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2011 23:45
[QUOTE=Ulaş Aktok]Moss'taki sorun elodea'dan kaynaklanıyor olabilir. Bildiğim kadarıyla elodea çok kolay adapte olup co2 ve ışık da iyi olduğunda aşırı hızlı büyüyen bu sırada da diğerlerinin ihtiyacı olan besinleri alabilen bir bitkidir. Forumda elodea diye aratıp çıkan konulara bir bakın belki bundan bahsediliyordur.

Edit: Bitkiler bölümünde genel bilgiler kısmında da yazıyormuş. Chris. moss da sonuçta br yosun olduğundan oradaki yosun gelişimini engeller ifadesi onu da kapsıyor.

http://www.akvaryum.com/egeria_densa_(eledoa)_bitkir_25_542.asp#b[/QUOTE]
 
Eledoa'lar olduğu sürece yosun yetiştirmem epey zor olacak sanırım.. Onun yerine taban bitkisi olarak glosso yetişir mi bu akvaryumda? Eğer eledoa'lar yüzünden diğer bitkileri büyütemeyeceksem elde tutmanında bir manası yok sanırım..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir