Akvaryumumu kurtarmak için yardım....


burcinbÇevrim Dışı

Kayıt: 19/12/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 2
burcinbÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2010 18:06
Merhabalar,

Halen 100cm uzunluğunda 48 cm derinliğinde ve 65 cm yüksekliğinde bir tatlı su tankım var.
Bitkilerimiz, melekler ve tetralarımız var.

Bu tankı gayet amatör bir şekilde aday akvaryum'a gidip duvarın içine akvaryum yapın şeklinde yaptırdığımızdan alınan malzemelerin seçimini kendimiz yapmadık.

Fluval 205 dış filtre ve UV filtresi
3 adet T8 aydınlatma
Hava pompası
Şu anda kullanmadığım (bitkilerin büyümesini zaten kontrol edemiyorum) Serra eletronik CO2 gübreleme sistemimiz bulunuyor

Dış filtrenin ufak oldugunu söylesem de bizim akvaryumu kuran arkadaslar çok akıntı yapmasın bu filtre iyidir diyerek bu filtreyi kurdular.

Akvaryumumuz oldukça yosunlu ve bitkiker arasında pek çok pislik, ölü yaprak artığı, balıkların bislikleri birikiyor. Haftada bir dip suyu temizligi yapsak da yosun ve bu pislikleri önüne geçemiyoruz.

Öncelikle pompayı Eheim 2074 ile değiştirsem acaba bu pislik biraz kontrol altına alınır mı? 

Yaprakların ve camda kesinlikle kontrol edemedigim yosunlasma (evimiz cok aydınlık) nasıl çözülebilir? 2 tane cüce vatosum var ama yapraklarla ugrasıyor olsalar da sonuç yetersiz. Acaba T8'lerin sayısını mı azaltsam?

Serra'Nın elimdeki elektronik PH olcen ve gerektigin Co2 veren sistemini bana sattılar ama nedense benim bazı bitkiler hızla buyurken bazıları buyumedi ben de fisini cektim sistemin. Buyuyenler buyumeye devam ediyorlar. Ne dersiniz bu sistemi yanlıs mı kullanıyorum?

Minare salyangozlar kum gibi her yerdeler. katil salyangoz almayı dusunuyorum ne dersiniz?

Dip temizliğinde karidesler etkili midir? melekler tetralar karideslere zarar verirler mi?

Düzenli olarak hangi testleri yapmam lazım? Nitrat? Amonyak? Ph?

Bu arada akvaryumumun camını mıknatıslı temizleyici ile cizdik pek çok yerde. Cok rahatsız edici bir durum. Akvaryumu tekrar yaptırmayı dusunuyorum ancak bu kadar kolay cizilmeyen bir cam var mıdır? Yoksa cok gereksiz bir masraf olacak cocuklar yine cizecekler.

Yardımlarınız icin cok cok cok tesekkurler,

BB





burcinb2010-12-19 18:06:25

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

adabisiÇevrim Dışı

Kayıt: 29/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 78
adabisiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2010 19:58
En azindan katil salyangoz yerine saylangoz tuzaği alabilir yada yapabilirsin. Yosun sorunu için karides çözüm olur ama aşiri yosun sorununun dan kurtulmak icin nitratini co2 düşürebilirsin.Bitkileri ne besliyorsa yosunlarida o besliyor sonuçta.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TaygunÇevrim Dışı

Kayıt: 21/02/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 137
TaygunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2010 21:28
Merhaba,
 
Salyangozlarınız için kesin ve doğal çözüm Katilangoz Salyangoz diye tanınan Anentemo Helena'lardır. İki tane almanız kafidir. Minare salyangozlarınızın çokluğuna aldanıp da iki taneden fazla almayın. Göreceksiniz bir ay içinde bir tane salyangoz kalmayacak.
 
Yosunlanma sorununa gelince. Bu sorunu canlılar çözmek vakit alır. Akvaryumcularda da satılan yosun önleyiciler var. Onlar da sonuçta kimyasal olduğu için önermem. Esas olan yosunun daha doğrusu algin neden oluştuğunu tespit edip sorunu oradan çzömek lazım. Öncelikle algler:
 
* Hatalı ya da fazla ışıktan,
* Hatalı gübrelemeden,
* Fazla yem kullanmaktan kaynaklanır.
 
Bunlardan en kolayı hangisi ise önce ondan başlayın.
 
Mesela verdiğiniz yemi yarı yarıya azaltın. En kolayı bu olsa gerek. Sonrasında, floresanlarınızın cinsleri hatalı olabilir, bu da alg üretir. Evinizin çok ışık aldığını yazmışsınız. Eğer akvaryuma direk güneş ışığı geliyorsa, ya da gün ışığı akvaryuma fazlaca geliyorsa bu da alg yapar. Ona çare aramanız gerekir. Perde ya da akvaryumun yerini değiştirme gibi.
 
Bitililerinizdeki çürüme bana ışıklandırma hatası ya da gübreleme hatasını düşündürüyor. Bu yönde  biraz vakit harcama gerek sanırım.
 
Akvaryumun kirliliğini dış filtre çözemez. Onlar bazı şeyleri içine çekse de uzaktakiler yapabilecekleri birşey yoktur. O nedenle sorunun cevabı yine bitkilerin çürüme sebeplerini bulmakta yatıyor. Filtre değştirerek paranızı boşa harcamanızı önermem.
 
Dip temizliğinde karidesler etkili olsalar da sizin kanımca sizin akvaryumunuz için yapabilecekleri birşey yoktur. Melekler karidesleriniz yerler. Tetralar ise zarar vermezler.
 
Cam çiziği için yapacak birşey yok. Artık cam çizilmiş. Size tavsiyem, camlarda oluşan algleri kredi ya da bankamatik kartı ile temizlemenizdir. Hem bedava bir çözüm ve hem de yumuşak plastik olduğu için camı çizmez. Kullandığınız mıknatızlar ise keçenin arasına giren ufak bir kum taneciği girdiğinde camınızı çok rahatlıkla çizer.
 
Bunlar haricinde merak ettiğiniz bir konu varsa özellikle karideslerle ilgili
 
 
adresindeki yazılarımı okumanızı tavsiye ederim.
 
Takıldığınız başka konu varsa lütfen yazın.
 
Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

burcinbÇevrim Dışı

Kayıt: 19/12/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 2
burcinbÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2010 22:52
Tamer Bey, mesajiniz icin cok tesekkur ederim. Gercekten cok aydinlattiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir