Arkafonlu Bitki Akv. Kurulumu ve Acı Son (resimli)


lotusiceÇevrim Dışı

Kayıt: 29/08/2008
İl: Izmir
Mesaj: 56
lotusiceÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ağustos 2008 18:29

Adım Barış Üçer , herkese selamlarımı sunarım.

Uzun zamandan beri sizleri takip ediyorum. Artık benim de sizlerin arasına katılma vaktim gelmişti. Biraz acı bir tecrübe ile oldu ama olsun.Ne oldu derseniz birazdan sizlerle paylaşıyor olacağım. Şunu da belirtmeden tanıtımıma geçmek istemiyorum. Burada bilgilerini ve tecrübelerini paylaşan herkese teşekkürlerimi sunarım. Paylaşmak gerçekten çok güzel bir şey.. Clap
 
Bende çocukluğumdan beri akvaryumlarla hep uğraşmışımdır. Kurmuş ,kaldırmış ve tekrardan kurmuşumdur. .(Tabiki öğrencilik yıllarının getirdiği maddi imkansızlıklarla ne kadar olursa.) Japonlar ,lepistesler,köpek balığı çeşitleri , astranotlar,cichlidler ,tetralar vs.. denemediğim kalmamıştı.( Hiç unutmam 50 cmlik bir tankımda nerdeyse elim kadar büyüttüğüm astranotum su üstünde duran elimden sıçrayarak tavuk etlerini yerdi . ) Akvaryum kitaplarını araştırır hep daha fazla yeni şeyler öğrenmek için uğraşırdım. Artık çoğu şeyi buradan öğreniyorum . Yaklaşık 3 sene önce tekrardan aşka geldim ve ( bilirsiniz durup durup depreşir bu akvaryum aşkı Smile ) 100*40*35 lik bir tank aldım ( bu benim ilk büyük tankımdı)ve yunus yaptım ta ki bitkili akvaryum yapmaya karar verene kadar. 2.5 yaşındaki el kadar yunuslarımla vedalaştım ve maceramda burada başladı...
 
Siteden nasıl yapılacağını öğrendiğim arkafon ile başladım işe..
 
Kullanılan malzemeler :
Strafor 
FugaPool 2900(çok aradım ,sonunda gıda çarşısından beyazını bulabildim.)
Henkel Sista akvaryum silikonu ve tabancası
Alpina renklendirici (siyah)
Cetvel , kalem , falçata , havya , derz dolgu sürmek için fırça
Birazda sabır Tongue
 
Aşağıda tüm malzemelerin resmi yok
 
Straforu akvaryum boyutuna göre kestim .İlk önce strafor üzerine nasıl bir arkafon yaratmak istiyorsam çizdim ve falçata ile kazımaya başladım. Uğraş uğraş bitecek gibi değil . Evden ( bu arada evlendiğim için akvaryum annelerin evde kaldı ve bunu annemlerde yapıyorum,bizim ev biraz ufak olduğu için akvaryumu alamadımCry) nezaman havyayı getirdim ki işin sırrının bu olduğu keşfettim.
Arkadaşlar kesinlikle bu işi havya ile yapın , çok kolaylaşıyor.
 
 
Kafamde değişik şeyler vardı , bir set ve dağ uzantısı izlenimi veren bir çıkıntı gibi.. Bunu uygulamaya çalıştım. Başka bir strafordan parçalar keserek onlar için ayırdığım yerlere silikon ile monte ettim ve kurumalarını bekledim.
Birde unutmadan söyleyeyim , tüm bunları mümkünse balkon gibi bir yerde yapın , yoksa evde karmaşa çıkmasın , biraz strafor uçuşuyo da LOL
 
 
 
 
Daha sonra bu parçalarıda havya ile yakarak doğal bir görüntü sağlamaya çalıştım.Dış motorun su giriş ve çıkışları içinde yer yaptım fakat daha sonra çok kullanışlı olmadı. (Eskisine göre yaptım daha sonra yeni bir dışmotor alınca tam uymadı.)
 
 
Hayva ile son rutuşları da geçtikten sonra ( derinlik vs.. ) derz dolgu için hazır hale geldi.
Arkadaşlar havya ile yakarken özellikle çıkan dumanı solumamaya çalışın gerçekten çok zehirli ve boğazınızı mahvediyor. Dikkat !!
 
Derz dolguyu yaparken ben tek kat strafor kullandığımdan bazı yerlerde yükseklikler yaratmaya çalıştım.Sanırsam 1-2 kat derz dolgu vurdum ,strafor gözükmeyene kadar en ufak girintileri bile doldurmaya çalıştım.( Daha sonra renklendirme yaparkende derz dolgu ile yapacağımdan çok kat geçmedim)Set kırılmasın diye arasına strafordan destek koydum.
 
 
 
Sıra gelmişti renklerdirmeye .. Bitki akvaryumu düşündüğüm için arka tarafın koyu olması gerekiyordu. bu yüzden Alpina'nın su bazlı siyah renklendiricisini kullandım.Yalnız derz dolgu renklendiricisi diye aradığımda böyle bişeyin olmadığını bu boyaların derz dolgu renklendirmede de kullanıldığını söylediler.
 
Sırasıyla ilk önce grimsi , daha sonra daha koyu gri ve en sonda siyah renk vurdum. ( Her renk vururken bir öncekinin kuruması için 1-2 gün bekledim)Bunları yaparken gri renklerden çok az da olsa bırakmaya çalıştım .Bu renklerdirmeyi derz dolgu ile karıştırarak yaptım fakat o ilk beyazı vurarken ki kadar kalın değil. Derz dolgum beyaz olduğu için siyahı açıyor bu yüzden bol siyah kullandım.
 
 
 
 
Bu arada kurumaya bırakırken sen rüzgardan düş set yeri kırıl !! , neyse ki hemen silikonladım ve üzerinden derz geçtim.
 
Arkafonumu en son halinden sonra su ile ıslatıp herhangi bir akıntı olup olmadığını kontrol ettikten sonra tekrar kurumaya bırakıp akvaryuma montajı için beklemeye başladım.
1-2 gün sonra kuruyan straforun arkasına X şeklinde silikon çektim ve arkafonu akvaryumuma monte ettim.Burada sizlere dikkat etmeniz gereken bir yeri hatırlatmak istiyorum. Bence sizler arkafonu yapıştırıken  x şeklinde değil tüm kenar çizgisi boyunca su sızmayacak şekilde silikon çekip yapıştırın, yoksa aralardan su sızıp strafor ile cam arasında yosun oluşumuna sebep veriyor.
 
Evet bu da bitmişti artık. Şimdi sıra tankıma tuzlu su doldurup çevirme zamanı gelmişti. Tankımı yeni aldığım Tetratec700 dış filtrem ile yaklaşık 1 hafta tuzlu su ile çalıştırdım.Daha sonra su boşaltılıp tankım ve dış motorum temizlendi. 
 
Bu arada seyahetlerim sırasında Susurluk tarafında dere kumu çıkarılan bir yer var , oradan geçenler bilir mutlaka .Oradaki dereden 1 kova kum aldım. İyice temizledim ve akvaryuma koyulacak hale getirdim. Kumu temizlerken çıkan killeri ayırdım. Temizlenmiş akvaryumun dibine eski midyekırığı kumu sadece zemin için serdim ( daha sonradan midyekırığının bitki akvaryumu için iyi olmadığını da öğrendim ama geç olmuştu) Bunun üzerine kil parçalarını özellikle set olan yere parçalar halinde koydum.
 
 
 
Bunun üzerine dere kumunuda ekleyip suyu doldurdum ve motorumu çalıştırdım.
 
 
Akvaryum yansımasından bende çıkmışım göbeğimle LOL
 
Yeni aldığım Tetratec700 'ün içinden malzemeleri çıksada ben yinede bir koltukçunun attığı süngerleri alıp küçük parçalar halinde kestim ve 2 biyolojik süngeri arasına bunlardan doldurdum.
 
 
 
Araya seyahatler , tatil vs..  girmesiyle bu tankım yaklaşık 1 ay bu şekilde çalıştı. Su da bu zaman zarfında çok güzel oturdu. İnternetten aquaclay bitki kumu ve mango kökü siparişi verdim. Bu arada tanka 3 adet cüce vatoz ve 1 adet elma salyangozu ekledim.( küçük bi nohut kadardı ilk aldığımda , çok çabuk büyüdü.) Soruzsuz adapte oldular.
 
 
 
 
Fotoları cepten çektiğim için ve akvaryumun ışıklandırması olmadığı için sanırım yansıyarak kötü çıkıyor.
 
 
Not : Bu arada internet üzerinden aldığım mango kökü günlerce tankımda kalmasına rağmen suyu sarılaştırmadı hiç ..Bunu da bu ara sizlere sormek istiyorum? Nedeni ne olabilir ?? kazıklandım mı yoksa ??
 
 
Bu zaman zarfı içerisinde akvaryum kapağına 18W*3 adet Aquafelle , aquastar ve grolux florasanları yaptırdım.
 
Artık beklemeye başladım akvaryum sezonun açılmasını ve yeni bitkilerin gelmesini .. , bu arada ph makalelerini bitki akvaryumları ile ilgili yazıları okumaya ve hangi balıkları koyacağıma karar vermeye çalışıyorum.
 
Deneme amaçlı 4 gün önce 2 adet eledoa ve 1 adet cabomba aldım , sabırsızlıktan ölücem artık eylül gelsede yeni bitkilere kavuşsak..
 
Son hali :
 
 
 
Derkennn !!!!
Annem bu sabah saat 08:30 'da tel. etti. Akvaryumun tabanı çatlamış ve her taraf su içinde kalmaya başlamış. Babam bi koşu suyu boşaltmış kovalara , canlıları kurtarmışlar allahtan, halılar batmış vs.. vs..
 
Söyleyin arkadaşlar ben ne yapayım şimdi ..
 
Tek tesellim belki 1 hafta sonra olsaydı akvaryum bitki ve balık kaynıyor olacaktı..
 
Amacım tabiki tam bir bitki akvaryumu oluşturduktan sonra bu forumda yeralmaktı ama yaşadığım bu üzücü olaydan sonra mecburen bu şekilde erken yayınlamak durumunda kaldım.
 
Çok uzun oldu biliyorum ama başımdan geçenler bunlar işte ..
 
Saygılarımla ;
 
lotusice2008-08-29 19:57:04

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ColdFishÇevrim Dışı

Kayıt: 27/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 406
ColdFishÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ağustos 2008 19:07
Çok büyük geçmiş olsun Barış bey, gerçekten çok can sıkıcı bir durum. Dikkatimi çeken sehpa ve akvaryumunuz arasında strafor olmaması, acaba sorun nerden kaynaklandı öğrene bildinizmi ?
 
Umarım en kısa zamanda bu olumsuzlukları bertaraf edip, yeni bir kurulum gercekleştirirsiniz...
 
Tekrar geçmiş olsun...
 
 
Saygılarımla...
 
ColdFish2008-08-29 19:09:43

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lotusiceÇevrim Dışı

Kayıt: 29/08/2008
İl: Izmir
Mesaj: 56
lotusiceÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ağustos 2008 22:32
Arkadaşlar biraz önce akvaryumu tamamen boşalttım kumları ile ..Tabanında çatlak vs. yok , acaba başka bişi olduda bizimkiler çatladımı sandı , bizim tankta karambole mi gitti dedim.
Daha sonra her tarafını kurulayıp su doldurmaya başladım ki belli bir süre sonra ( bombeli benim tank ) tankın tabanı ile ön camın birleştiği silikonun ordan su kaçırmaya başladı.
Sizce ne yapmalıyım ? Çatlak yok,silikonun ordan sızdırıyor. İçeriden komple silikon mu çeksem ? Faydası olur mu ?
 
tşk ;

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gxlbrktÇevrim Dışı

Kayıt: 27/06/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 431
gxlbrktÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ağustos 2008 23:59
Bana kalırsa o kısmı ayırın tekrar sağlıklı bir şekilde silikonlayın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ferailmanÇevrim Dışı

Kayıt: 08/02/2008
İl: Bursa
Mesaj: 52
ferailmanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ağustos 2008 00:01
Öncelikle gecmiş olsun. Akvaryumunuzda gorduğum kadarı ile kuşak yok basınctan dolayı silikondan kacırma yapma sansı doğmus olabilir. Size ilk tavsiyem kuşak atmanız olacaktır. Kuşak atıktan snr sız yinede bu işi yaptıktan snr akv balkona cekme sansınız varsa yarıya kadar doldurup orda bekletip denerseniz evin icinde ikinci bi facia olmasın. Inşallah bu guzel akvaryumu kaybetmessiniz cunku icindeki bitkilerle ve kendi yapmıs olduğunuz arka fon ile cok hos durucak ve gecip karsında guzel bı cay icersiniz. ..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 30 Ağustos 2008 07:56
Tankınızın herhangi bir yerinde silikondan dolayı bir sorun olduğu taktirde bu tankın benim fikrimce tekrar komple parçalanıp silikonlanması gerekmekte. Çünkü daha sonradan tekraraynı sorunu yaşayabilirsiniz. Bu gibi kaçırmalardan dolayı tankların patlama riski bile olmakta. şimdi size o yeri silikonlayın derim ama bir gece ağır bir sesle uyanma ihtimalinizde yüksek olacaktır. bence hiç bir zahmete deymez maddi yönden müsayitseniz eğerki yeni bir tank almanızı tavsiye ederim.
siyah_bjk2008-08-30 07:57:02

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sancosÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/12/2007
İl: Ankara
Mesaj: 1449
sancosÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Ağustos 2008 09:58
Bu sorunu bende yaşadım. Bombeli akvaryumlardan nefret eder hale geldim. Neyse. Silokon her derde çaredir. Ben taban camını çatlatmıştım. Oraya ek koyup silikonladım. Bi daha ordan sorun yaşamadım. Sonrasında ise akvaryum tabanı ile arka camın birleştiği yerden su kaçırmaya başladı orayada silikon çektim ve şimdilik sorunsuz olarak kullanıyorum. Akvaryum silikonu kullanın :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lotusiceÇevrim Dışı

Kayıt: 29/08/2008
İl: Izmir
Mesaj: 56
lotusiceÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Eylül 2008 16:11
Çok teşekkür ederim arkadaşlar.
 
Bir süre sonra tekrardan tank kuracağım. Bu kaçınılmaz. Sizlerden ricam yaptığım çalışmadaki doğru ve yanlışların yorumlanması ki doğrularımı artırıp , yanlışlarımı tekrarlamamalıyım.
 
tşk ;
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2008 12:42
En başta bombeli akvaryumdan kaçın kaliteli ve kalın mm camı olan bir akvaryum edin...Akvaryumu alırkende silikonla bağlı olan kısımlarına dikkat et herhangi bir hava kabarcığı olmasın bu sonradan sana sorun çıkartabilir.
siyah_bjk2008-09-03 12:43:25

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2008 16:27
merhaba arkadaşlar benimde bir bombeli tankım var,yazılanları duydumda aklım karıştı,bombeli tanklar kacakmı yapıyor basınctan,ama benim tankım kucuk 45-30-20 çapınca,ve çelik bir dolabın üstüne koydum altına strafor koymak şartmı,koymayınca deliniyormu aydınlatırsanız çok sevineceğim...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SarumanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/02/2007
İl: Ankara
Mesaj: 869
SarumanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2008 16:35
Strafor; akvaryumu koyduğunuz zemini daha düz hale getirmekle kalmayıp, hem yastıklama hemde izolasyon görevini üstlenecektir.O yüzden tankınızın altına strafor yerleştirin.
 
O boyutta bir tankı, su kaçıran yerinden silikonlamak yeterli olacaktır.Ama böyle durumlarda komple silikonlamak daha yerinde olur.Çünkü tankın işçiliği iyi olmadığı anlaşılıyor, başka yerlerinden de kaçırabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sancosÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/12/2007
İl: Ankara
Mesaj: 1449
sancosÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2008 23:18
GEçen gün 65 lik bir akvaryuum aldım. O kadar sıkıldım ki su kaçaklarından önce tüm silikonların üzerinden tekrar silikon çektim. 1 gün kurumasını bekledikten sonra içerisine su koyup 1 gün daha bekledim artık sorun yok. Kendimden başkasına güvenmiyhorum bu silikon konusunda. Çok çektim bombeli akvaryumdan. Bide ithal tek cam olan akvaryumlar var. Bilmiyorum kullanan varmı ama ben kullanmam sanırım....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir