AYnı Sorular Olmasın Artık


casperÇevrim Dışı

Kayıt: 14/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 220
casperÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Nisan 2009 10:26
Sayın forum üyeleri ve yöneticileri son zamanlarda karşılaştığımız sorular ve diğer yardım talepleri her nedense birbirinin tekrarı olarak karşımıza gelmekte ve artık hoş olmayan bir görünün sergilemektedir.Aynı tür soruya defalarca cevap vermek üyeler için bir bilgilendirme paylaşımı değil bir eziyete dönmüştür.Bu sebeden dolayı arama butonu kullanımı nasıl teşvik edilir ve ya aranılan cevaplara nasıl daha kolay ulaşılır yönünde bir çalışma yapılması gerekmektedir.Bir çok soruda aradım ama açıklıyıcı bilgiye ulaşamadım ,araştırdım benim sitediğim cevaplar yoktu vs.. gibi açıklamalar yer almakta öncelikle araştırılmış ve açıklıyıcı bilgiye ulaşılamamış olma olasılı bu zengin içerikli sitede çok küçük bir iğtimal bu araştırdım ama çok uzun konular siz bana tekrar cevap verin mantığından başka bir şey değildir.Uzun lafın kısası arama butonu kullanıldığında ve gereken konular incelendiğinde cevabı muhakkak bulunur bence cevabının daha önce defalarca verildiği tartışıldığı tür soru ve başlıklara tekrar cevap vermekten se ilgili link veya konu gösterilip o konuya daha fazla cevap yazılmamalıdır örneğin akvaryum cam kalınlığı soruları binlercekere soruldu tartışıldı soru tekrar geliyor bir  üye buradan devam edin diye bir link veya konu gösteriyor ama altına hemen bir başka üye şöyle olur böyle olmaz diye cevap geçiyor sonra ayıkla pirincin taşını konu uzdıkca uzuyor.Arkadaşlar bu tarz konularda yönetime ve soruyu soran arkadaşa gerçekten yardım edilmek isteniyor ise tek cevap ile çözülebilecek konuyu uzatmaya gerek yoktur paylaşım ve bilgi aktarımı güzeldir fakat bu armut piş azıma düş şeklinde de olmamalıdır soruyu soran kişi gerçekten gereken aramayı incelemeyi yapmış ve bulamamış olmalıdır ki bizden bir bilgi paylaşımı istemelidir yoksa ben aramadan yada iyi araştırmadan sorulan soruların üşengeçlikten veya kişinin kendi istediği cevabı bulamamasından kaynaklandığı görüşündeyim.

Örnek soru
Akvaryum cam kalınlığı
Akvaryum yaptırıcam tablodan baktım 8mm diyor 6mm olmazmı _?

Bu soruya istediğiniz cevabı verin zaten kişi cevabı almış fakat kendi istediği cevabı aramakta biri olur diyene kadar da siz istediğiniz kadar olmaz diyin bu keşmekeş devam eder.

Saygılar....

Not: Bu sorular harici gerçekten yardıma ihtiyaç olunan konular bazı ekstrem durumlar kastedilmemiştir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OguzzzÇevrim Dışı

Kayıt: 06/11/2008
İl: Izmir
Mesaj: 1321
OguzzzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Nisan 2009 10:40
Sayın Işın Er Şen,
 
Aynı dertten inanın biz de muzdaribiz ve bu tür konuları kapatıp silmekten sıkılıyoruz.
 
Birincisi, forumumuza üye olan arkadaşlarımız, forum kurallarını okumuyorlar. Okusalar zaten bir çok şeyi burada bulacaklar.
 
İkincisi, özellikle yeni üyelerimiz araştırmak yerine akıllarına geleni sormayı tercih ediyorlar. Oysa biraz araştırma yapsalar, hem istedikleri bilgiyi ve hem de daha fazlasını bulacaklar, öğrenecekler. Ama maalesef biraz fazla kolaycılık yapıyoruz.
 
Sizin cam kalınlığı ile ilgili örneğinizde olduğu gibi, bir üyemiz 100 x 50 x 50 akvaryum için cam kalınlığı soruyor. Gerekli link verilerek yönlendirme yapılıyor. Aradan henüz birkaç saat geçmişken bu kez başka bir üyemiz 110 x 50 x 50 tank için cam kalınlığı soruyor. Bunun sebebini maalesef ben de çözemedim. Forumumuzda o kadar çok kendini tekrar eden başlık var ki, ben silmekten yoruldum, arkadaşlar açmaktan yorulmadı
 
Hatta daha da kötüsü, aynı soru 3-4 ayrı bölümde, aynı başlık ve aynı biçimde soruluyor. "Ne kadar çok yazarsam o kadar çok cevap alırım" diye düşünülüyor sanırım. Keşke, herkes biraz araştırma yapsa da bu sorunlar olmasa
 
Bu tür açılmış konularda, daha önce sorulan soru ise, altına gerekli linkleri verip, "Hata var" butonu ile durumu yönetime bildirip bırakabilirsiniz. Bundan sonra, ilk olarak konu kilitlenir, ardından da silinir.
 
Sağlıklı günler...
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

egemen1903Çevrim Dışı

Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 2740
egemen1903Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Nisan 2009 10:42
Dün benim aklıma bu yönde bir fikir gelmişti.
 
Yabancı bir forumda görmüştüm. Tamamen japon balıklarına yönelik bir bir forumdu.
Üye olunca direk bir mesaj geldi. Forum içi mesajı, üye olurken kullanılan mail adresine gönderilen mesajların bir anlamı olmaz, herkez orayı kontrol etmez çünki.
Mesajda direk bir bilgilendirme sayfası yollanmıştı. Yeni üye olan birinin ilk soracağı bilgileri güzel ve açık bir şekilde anlatıyordu, kaç litrede kaç balık olmalı, ne tür yemler verilmeli, hastalıklar için forum içinde açılmış gerekli topiklere yönlendirme linkleri felan...
 
Bu tür bir uygulama olabilir. Üye olan şahısa gelecek mesajla arama butonunu kullanmasını, ne tür bir bilgi arıyorsa o bilgilerin olduğu konu başlıklarına yönlendirilmesi için linkler gibi.
 
Bence bu yol bizim forumumuzada uyarlana bilir.
Saygılar.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

casperÇevrim Dışı

Kayıt: 14/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 220
casperÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Nisan 2009 10:45
Bu sebepden dolayı tüm üyelerimizin bu konuda bilinçli davranmaları gerekmektedir diye düşünüyorum zaten bu yazıyı yazma sebebimde bu yüzden eğer üyeler gereken yönde davranış sergiler ise bu sorun kısmen azalır fakat bu şekilde cevaplamaya devam edilir ise ne bu sorular tükenir nede gereksiz cevaplar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TorikÇevrim Dışı

Kayıt: 26/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 682
TorikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Nisan 2009 11:00

Daha beteri ise aynı başlık içinde soruyu tekrar soranlar. Yemek başında karnım açıktı diye söylenmek gibi bir şey bu.

Konu 16-17. sayfaya kadar tartışılmış, sonra üye konu başlığını bir daha sormuş, yetmiyormuş gibi aynı soruyu bir de özelden sormuş.
 
İçimden, ben mi enayiyim akvaryumu kurmadan önce 3 ay boyunca formu okudum araştırdım yoksa bu hobi gerçekten böyle mi yapılıyor diye geçiriyorum.
 
Okudum yoktu demek de bir  yere kadar. Artık bu tür kendince uyanık kişilerin mesajlarına cevap vermemeye başladım zira zaten anlatılmış forumda ama Benim sorunum ise böyle böyle araştırdım şunları şunları buldum ya da araştırdım yeterince bilgi bulamadım ve şöyle bir yol izlemeye karar verdim siz de konuyla ilgili bilginizi ve tecrübenizi paylaşabilir misiniz şeklinde gerçekten araştırmış ama çözüm bulamamış kişilerin sorunlarını gidermek için bazen işimi gücümü bırakıp eski ders notlarını çatıdan indirdiğim bile oldu.
 
...ama bu tür beleşçi zihniyetin sorularına cevap vermeyi kestiğim gibi bundan sonra da  butonu ile de olayı kamuoyuna bildireceğim :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mightymuratÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/11/2008
İl: Samsun
Mesaj: 1556
mightymuratÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Nisan 2009 12:20
İnsanların kolayına geliyor hemen post açmak ben önce  www.google.com a girip merak ettiğim konuyu yazıyorum ve arıyorum eğer orda bulmazsam forumda "arama" kısmında aratıyorum yine de bulamazsam önce tanığım üyelere özel mesaj atarak kibarca bilgi rica ediyorum. Tüm bunlar yeterli olmazsa yeni konu açıp soruyorum. Yeni bir akvaryum yapımı ve balık bakımı üzerine o kadar çok sitede yeterli bilgi  varki yeterki arama zahmetine girilsin. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir