Beyaz Zebra yumurtaları


hsengel82Çevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 32
hsengel82Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2010 13:46
Merhabalar 

Akvaryumumda buluna 2 çift zebradan 1 çifti geçtiğimiz ay sonuna doğru yavrularını ayrı bir akvaryumda yüzdürmeye başladı ana tankımda kalan diğer çift dün baktığımda yumurta dizmişlerdi şimdi yavru akvaryumundaki çifti ana tanka alıp 10 günlük yavruların yanına o dizilmiş yumurtaları küp ile bırakıp bir miktarda havataşını küp içine verirsem yavruların çıkma ihtimali ne olur?
Ana tankta bıraksam diğer malavilere yem olacağı kesin hadi yem olmadı diyelim o agresifliği sevmiyorum.

Bilen arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.
Şimdiden teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darXisÇevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2009
İl: Eskisehir
Mesaj: 4234
darXisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2010 17:05
85 cm'lik tankta karışık malawi demişsiniz,bir de yanına zebra koymuşsunuz.85cm ancak bir tür malawiye ev sahipliği yapabilirken bu şekilde karma yapmanız çok yanlıştır.Beslediğiniz balıkları bilmiyorum ama en kısa sürede tek tür malawiye inseniz iyi olur.Zebra amerikan cichlididir,malawi dediğiniz türler ise afrika cichlididir.Birarada beslenmeleri de son derece sağlıksız olur.Zebra üretmemenizi de ayrıca tavsiye ederim,akvaryumcular yavrularını bedavaya dahi almamaktadırlar ve elinizde kalır.Yani kısacası yavruları anne babaya(zaten 1 ay kadar baktıktan sonra yerler,veya malawilere yedirseniz iyi olur düşüncesindeyim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gokyÇevrim Dışı

Kayıt: 08/10/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 27
gokyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2010 18:00
Malawiler derken gene zebraları mı kasdettiniz bilmiyorum, ancak ben ana tankımda sarı/mavi/beyaz prenses ve amerikan zebraları aynı anda beslemekteyim, burada yem olma hususu sadece malawiler değil varsa zebralar içinde geçerlidir, ancak anladığım kadarı ile 2 çift zebranız var, ana tankta her türlü yem olacakları kesin.
 
aralarında 10 günlük dönem olan yavrular arası birbirini yeme olacaktır, uzundur zebra büyütüyorum, birbirlerini yedirmeyi bıraktığım son tecrübemi anlatayım ışık tutsun diye, 7-8mm civarındaki bir önceki nesil zebralarımın yanına artık bir şey olmaz diyerek 4-5 mm lik yeni nesil zebra yavrularını atmadan evvel, büyük olanlardan bir tanesini küçük olanların yanına atmıştım ve bir şey olmamıştı, tamamdır artık diyerek tüm 2. nesilleri büyük olanların yanına attım, o manzarayı unutamıyacağım, büyükler direk olarak küçük olanlara saldırdı 5 dakika içinde artık hiç 2. nesil zebram kalmamıştı..
 
Kıssadan hisse, artık aralarında 2-3 gün olmayan hiç bir nesil'i birlikte tutmuyorum.
 
Diğer bir husus ise, serbest yüzüş aşamasına gelmeyen  yada olduğu yerde kıpırdanmayan ve refleks sıçrayışlar yapmayan hiç  bir yumurtayı yerinden almayınız, en iyi ihtimalle % 80 i kesin bozularak pamukçuk/şişmiş şeklinde karşınıza çıkacaktır, hiç bir havalandırma ebeveynlerin havalandırmasının yerini tutmuyor bu cinste, mantarlaşma vs çabucak oluveriyor, yavru hareket kabiliyetini kısmen kazanmış olursa kayıp son derece az olacaktır.
 
Ben bu durumda kendi geliştirdiğim bir metodu uyguluyorum son derece başarılı oldu ; (az hareketlenmiş yavrular için geçerlidir)
 
* 0,5 lt pet şişe
* 1 adet "T" boru
* 5 cm hortum (ve oluşturacağımız aparata hava taşıyacak yeterli uzunlukta hortum)
* bir hava musluğu
* toplu iğne
* bir tane hortum vantuzu
* 2-3 adet plastik kablo toplayıcı
 
1) Pet şişemizin üstünden 5 cm kesiyoruz ve bardak haline getiriyoruz.
2) toplu iğneyi ısıtarak pet şişenin altından yukarı doğru 2 CM BIRAKARAK yukarı doğru bol miktarda minik delik açıyoruz.
3) pet şişenin tabanında, tam ortada 5 cm hortumun ucunu içeri sokacak kadar (hortum tıkı tıkına girecek) delik açıp, ucunu gene oraya sabitliyoruz. aşağıdaki kısma T yi takıp sağa gelen ucada hava girişi yapacağımız hortumu taıyoruz ve bu hortumu motor'a bağlamadan evvel araya bir hava musluğu ekliyoruz, T'nin açıkta kalan ucu aşağıya bakacak.
4) plastik kablo toplayıcıları (2 yada duruma göre 3) birbirlerine uçtan bağlıyoruz, bir tanesine vantuzu geçirerek, pet şişenin üst kısmına bilezik gibi geçirip sıkıyoruz ve sabitliyoruz, böylece yavruluk su yüzeyinde cama tutunabilecek.
5) yavruluğu cama sabitledikten sonra, hava musluğu ile yavruluk içine girecek su debisini ayarlıyoruz, hafif orta şiddetli bir hava akışı ile yavruluk içine yeterli düzeyde su taşınmasını sağlıyacağız.
6) 24 saat çalışacak bu sistem (normal akvaryum havalandırmasına kaçak çekerek, bu az miktardaki hava ihtiyacını rahatça karşılayabiliriz) yavruluk içindeki suyu sürekli olarak değiştirecektir, akvaryum suyunuzun kalitesi ile doğru orantılı olarak yavrulukta ki su kalitesi eşit olacaktır.
 
Bu düzeneklerin sayısını arttırarak, türün dayanıklılığı da ele alınınca çok küçük akvaryumlarda dahi su kalitesini riske atmamak koşulu ile aynı anda 5-6 + nesil almanız dahi mümkündür, yeterli boya gelen gençleri ise başka bir akvaryumda toplayarak, sürecin işlemesi sağlanabiliniyor.
 
Sağlıklı balıklar diliyorum. 
 
 
 
goky2010-03-09 18:11:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

enginkoc34Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/11/2007
İl: Gaziantep
Mesaj: 4780
enginkoc34Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2010 22:10
Sarı/mavi/beyaz prensesler afrika malawi gölü çikleti,zebralar ise orta amerikan sularının çikletidir.Su değerlerinden yaşam alanlarına kadar hiç bir ilgileri olmadığı gibi ayrı göllerin balıklarını da beraber beslemek doğru değildir.
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hsengel82Çevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 32
hsengel82Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2010 23:54
Merhabalar

Öncelikle ben bu beyaz zebraları alırken akvaryumcu bana mermer ciklet diye söylemişti üstüne basa basa zebra olmasın bunlar dememe rağmen ısrarla mermer dedi ve inanarak aldım. Açıkçası fazla bilgim olmadığından inanmak zorunda kaldım. şimdi onları arkadaşa vereceğim sadece onları besleyecek malawi lerim büyüyene kadar bende yavru hevesimi az da olsa alayım diye böyle bir işe girişmek istedim. Balıkların zaten zebra olduklarını anladığım zaman elden çıkartmak istedim ve 7 adet zabrayı bir tanıdığa verdim onun akvaryumunda da yunuslarından 1 tanesini öldürünce başka birine vermiş. kısacası kurtulmak üzereyim diyebiliriz.

Malawi çeşitliliğine gelince de ilk aşamada biraz göze hitab etsin diye çeşidi biraz fazla tuttum yavrulama boyuna gelince fazlaları elimden çıkartacağım. Asıl yapmak istediğim demosoni veya tanganyika çeşitleri.

vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

enginkoc34Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/11/2007
İl: Gaziantep
Mesaj: 4780
enginkoc34Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2010 00:14
Böyle bilinçli ve açıksözlü davrandığınız için ben teşekkür ederim.Ne yazıkki akvaryumcuların bazıları hatalı davranabiliyor.
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gokyÇevrim Dışı

Kayıt: 08/10/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 27
gokyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2010 18:11
Engin bey, uyarınız için teşekkür ediyorum, malawi gölünden gelen prensesler ile zebraların aynı coğrafyaya ait olmadıkları, beraber beslenmesinin doğru bulunmadığını çok uzundur bende biliyorum.
 
yavrudan beraber büyüttüğüm bu iki ayrı tür'ü uzundur beslemekteyim, su şartlarını, saklanma ve merkez alanlarını akvaryumda güzel ayarladığım için bugüne değin gerek balıkların mutluluğu, gerekse sağlıkları açısından istismar edecek bir davranışta bulunmadım. Mutlular yani..
 
Her iki tür de vazgeçemediğim türden, genel kaide de ters bulunsa da inanın bugüne kadar olumsuz hiçbir sonucunu görmediğimi buradan söylemek istedim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReallyÇevrim Dışı

[C]4,1,10135[/C] [B]3329,2[/B] [B]2829,3[/B]
Kayıt: 10/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 3890
ReallyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2010 19:34
85cm malawi kolonisinden ziyade tek bir küçük amerikan çifti için daha uygun. Amerikanlarla devam etmenizi öneririm, daha çok keyif alırsınız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hsengel82Çevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 32
hsengel82Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2010 00:27
[QUOTE=Really]85cm malawi kolonisinden ziyade tek bir küçük amerikan çifti için daha uygun. Amerikanlarla devam etmenizi öneririm, daha çok keyif alırsınız. [/QUOTE]

Sende haklısın dostum ama ben o balıkların zebra olduğunu bilseydim almazdım zaten üst mesajımda da belirttim bunu.
Sonunda geriye kalan 9 adet zebrayıda bir arkadaşa verdim. yumurtalara baktığımda yavrular çıkmıştı yerde sakin bir şekilde duruyorlardı anne ve babasını vereceğim için yavrularını hava hortumu ile yumuşak bir iniş yaparak kovanın içine aldım ordanda yavru tankımda onlar için hazırladığım pet şişenin içine hava vererek yavruları buraktım. Dün öğlenden beri orada duruyorlar daha tam olarak yüzmeye başlayamadılar ama yüzgeçleri hareket ediyor. Yani kısacası yunurtaları ve yapacağım diye düşünmekten kurtuldum. Yaklaşık 100 adet yeni yavrunun yüzmesini bekliyorum.

Saygılarımla. Sağlıklı balıklar ve yavruları :)
hercai_202010-03-12 00:29:11

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir