cikletten-bitkiliye geçmek istiyorum


mct.aquarıumÇevrim Dışı

Kayıt: 03/10/2009
İl: Kirklareli
Mesaj: 98
mct.aquarıumÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Nisan 2010 17:01
Merhabalar arkadaşlar.(60 LT). Amerikan ciklet akvaryumlarımdan birini;Canlı doğuran-bitkili olarak değiştirmek istiyorum ama daha önce hiç bitkili akvaryum tecrübem olmadı.
Şimdi sizden yardım beklıyorum,bazı sorularım olacak:
------------------
1-Elimde şu an sadece 15-20 kök eledoa var.Başlangıçta onları kullanacağım.Akvaryum tabanında ince yuvarlağımsı mermer kırığı var.Eledoanın vitaminini yapraklarından aldığı için  inşaat kumunda bile yetiştiğini duydum.Bu taban malzemesi uygunmudur?
 
2-İlla ki co2 gereklimi?
 
3-Bitkili akvaryumların olmazsa olmazları nelerdir?
 
4-Bi de bizim burada bir dere var orda su içinde yetişen çeşit çeşit bitkiler var:Yuvarlak yapraklı ve saza benzeyen bitkiler.Bu türlerin kulanımı için ne dersiniz?
 
 
Bildiklerinizi esirgemeyerek sorularımı cevapladığınız için teşekkürler.
mct.aquarıum2010-04-03 11:24:21

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

harunutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 179
harunutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Nisan 2010 20:38
Tankı kurarken sıralamaya göre başlarsın, ben olayı daha cüzi miktara göre anlatayım, sen maddi gücün yüksekse gözüne hoş geleni al;

1-Taban:
Gidip bi sürü para verip "kaliteli" denen kumlardan almana lüzum yok. Hani alırsan tabi azıcık yararı olur belki ama öyle gözle görülür bir performans artısı da olmaz. Hani farklı kumlardan kullanıp, üste göze hoş gelen kum da koyabilirsin. Sen kumu önemsiyor ve para ayırabilirim diyorsan, böyle turuncumsu, kiremite benzer ufak taş gibi olan kum var, aquaclay galiba. Ondan alıp normal herhangibir kumla karıştırırsan en güzeli olur. Ben onu kullandım, inanılmaz başarılı olduğunu düşünüyorum. Sonuç olarak ne kullanırsan kullan tabanın o tank için 6cm'den az olmasın. Elindeki kum da pek tabi kullanılabilir. Kum önem sıralamasında 3. sırada.

2-Aydınlatma:
Aydınlatma olarak o tanka 2 tane florasan lazım (T8-60cm). 2 florasan ile güzel bi aydınlatma edinebilirsin. Sistemi kurduktan sonra sylvania veya philips aquarelle kullanmam yararına, ama normal florasan da taksan idare eder. Ama bu olay kum gibi değil, kumu ne koyarsan koy hemen hemen aynı etkiyi verir eşit yükseklikte eklersen. Ancak aydınlatma gözle görülür şekilde farkettirir markada. Bu işin en idealleri sylvania ve philips aquarelle. Yok ben T5 de ekleyebilirim, para problem değil dersen, 2 tane T5 de olur. Aydınlatman gün içersinde 10-12 saat arasında olmalıdır. Gübrelemeyi fazla yaparsan veya aydınlatman kuvvetli ise (litre başına 1 wattan fazla ise) 10 saat maksimum yakmalısın. Aydınlatmanı ayrıca parça parça da yapma. Tek seferde olsun. Timer kullanabilrsin. Ayrıca florasanları belli bi sürede değiştir derler, paran fazla yoksa gerekmez. Optimum çalışan florasanlar profesyonel+profesyonel yani tam takım ve pahalı akvaryumlar için önem arz eder, senin boyutlarında sadece ek masraf olur. Aydınlatma bitkili bir akvaryum için 1. sırada önem arz eder.

3-Gübre:
Gübre kullanmazsan bitkilerin cılız kalır. Tankın oturmuş bir tank olsa bile, cılız kalmazlar ancak üremezler. Bu da sana daha pahalıya mal olur. Çünkü 1 kök alıp üretebileceğine, 15 kök alman gerekiyor diğer türlü. Yani gübre olmalı. Gübre olarak hobicilerin büyük şansı micropro element gübresi var, yasmut kullanıcı adlı Tunç beyin. Hala satıyor mu bilmiyorum ama, araştır, bulabilirsen ondan kesin al. Hem hesaplı hem de çok etkili ve zararsız. Yoksa sera vs markalı gübre kullanırsan çok pahalıya gelir. Hem de para kazanmak için pek etkili de yapmıyorlar, çok kullan, çok satın al, çok zengin olsunlar istiyorlarHöytTebessüm. Gübre tankın için 2. sırada önemli etken.

4-Alg Sorunu:
Özellikle alg ile 15-20 gün sonra yaşayacağın sorun. Alg denen lanet şey, her bitkilide olur. Yani yosun. Ne var, olsun deme, bi noktadan sonra tankın içini göremiyorsun, hadi camları silsen, görüntü sorun olmaz. Diğer yosunlardan bu kadar kolay kurtulamıyorsun. Bitkilerini çürütüyorlar, dekorasyonunu bozuyorlar, görüntü kirletiyorlar, suyu bozyorlar. Sakın yosunu önlemek için kimyasal, yani ilaç kullanma!!!. Yosunu durdurabilmek için önce aydınlatma ve gübreni abartma, sonra canlılarını iyi seç. Bunları sağlarsan, yosun başa bela olmaz. Yine olur ancak pek abartılı olmaz. Alg için bu önlemleri alman 4. sırada önemli toplamda.

5-Sıcaklık:
Sıcaklığını beslyeceğin yukarıda belirttiğin balıklarla birlikte 26 derecede sabit tut. Unutma, balıklar sıcak su, bitkiler soğuk su severler. Ancak senin sorunsuz besleyebileceğin bitkiler 28 dereceye kadar dayanabilirler. Sıcaklık konusunda dikkat etmen gereken tek olay, ısıtıcının sıcaklığını tam ölçebilmen. Sıcaklık bitkilide 5. sırada önemlidir.

6-Filtrasyon:
Filtre olarak yüzeyi çok hareketlendirmeyecek, akvaryum içinde kendiliğinden olan CO2'i kaçırmayacak bir filtre seçmelisin. Kuvvetli olmasına gerek yok, hatta sadece suda az bi akıntı yaratacak kadar olmalı. Şelale filtre o boyutta bi bitkili için son derece uygun olur görüşündeyim içine biraz sünger ve benzeri malzeme koyulursa.
Filtrasyon 6. sırada önemi tankın için.

7-Canlı seçimi:
Canlı seçimin de burda rol oynayan bir unsur. Özellikle kiraz ve elma yosuna karşı kullanılabilir, hem de inanılmaz şirin canlılar. Molly de biliyorum kendimden, az da olsa acıkınca az da olsa yosun yer. Bide alg eater eklersen güzel olur. Bunları bulundurursan istediğin canlı doğuranı da eklersin üzerine. Yalnız alg sorun olursa tankında, bunlara fazla yem verme ki alg de yesinler. Korkma balıklar açlıktan ölmezler, sadece yemi azaltırsın. 7, en önemli unsur.

8-Bitki seçimin:
Böyle bir tank oluşturursan her bitkiyi rahat rahat, hiç bir emek istemeden (budamalar hariç) yetiştirirsin. Kolay bitki zor bitki yoktur. İyi kurulmuş tank, mütevazı tank vardır. Yukarıdakileri oluşturduktan sonra paşa gönlün hangi bitkiyi isterse korkmadan eklersin. Güzel yaşarlar. Hani CO2 yok diye yada daha çok ışık isteyen bitkiler sadece reklerini pek vermezler, daha az renkli olurlar ancak ürerler ve sağlıklı ve canlı bi şekilde yaşarlar. 8. en önemli unsur bitki seçimin.

Son olarak da su hazırlamana geldi sıra. Sakın ha sakın herşeyi 1-2 gün içinde ekleme. Bırak tankın 5 gün boş çalışsın (kum, ısıtıcı falan varken tabi). Sonra bitkilerini eklersin. Aydınlatmayı önceleri 6-7 saat yap, gübreyi de söylenen miktarın yarısı kadar kullan. Yoksa alg patlaması yaşarsın. Eğer bianda tankın bi sabah bulanık bir hal alırsa, bırak herşeyi suyu yeniden değiştir ve filtre melzemelerini at. Herşeyi sil baştan tekrarla. Sebebi ölen bakterilerdir çünkü.
Sonra da Tankın yavaş yavaş oturacak zaten, bitkilerin gelişecek, budayıp dikeceksin falan filan. Bide neon falan besleyeceksen, suyuna şöyle yarım çay bardağı çay demi dök, balıklara da bitkilere de faydası var.

Bunların dışında CO2 eklenen tanklar daha verimli ve gösterişli olur. Bitkiler daha canlı, daha renkli vede dayanıklı olurlar. Olursa güzel olur ama olmazsa da olur.

Herşeyden önemlisi, forumda yazan bitki bilgilerinin hepsini oku. Benim yazdıklarım tecrübe edilen bir takım bilgilerdir. Elbetteki yüzde yüz doğru değildir belki ama işine yarar diye düşündüm, dilim döndüğünce anlattım.
harunutku2010-04-02 20:42:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mct.aquarıumÇevrim Dışı

Kayıt: 03/10/2009
İl: Kirklareli
Mesaj: 98
mct.aquarıumÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Nisan 2010 00:58
Harun bey,verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.Bu alanda uzman arkadaşlardan yardım beklemeye devam ediyorum
Sağlıklı balıklar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir