DENİZ AKVARYUMU KURMAK


Çağlar EgeÇevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2010
İl: Denizli
Mesaj: 169
Çağlar EgeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2010 14:18

Herkese iyigünler ben 70/40/40 boyutunda bir nano resif akvaryumu yapıyorum daha doğrusu yaptırıyorum   deniz akvaryumu konusunda bir çok forum makale okudum  ve bazı anlamadığım konular hakkında sizlere değerli üstatlarıma başvurmak istedim bunun oldukça masraflı olduğunu ve sonuna kadarda para dökmeyi göze almış bir kişi olarak sizlere bazı sorular sormak istiyorum             1-bu akvaryum 112 litre oluyor uygun ps,ışık,akıntı motoru debisi(l/h)2- reaktör kesinlikle olmalımı? 3-hiç test kitim yok test kitlerini bi an önce edinmeye çalışıcam fakat örn:fosfat fazla çıktı  biraz beklesem kendiliğinden uygun değerlere gelmezmi illa reaktör mü gerekiyor?? 4-canlı önerisi?  5- canlı kayanın kürlenmiş olup olmadığını bakarak anlayabilirmiyiz   (eğer mümkünse 1. sorunun cevabında marka ve model yazalım)    Big%20smile                 şimdiden herkese teşekkür ederim:D

Çağlar Ege2010-01-28 14:21:36

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ibrahimfevziÇevrim Dışı

Kayıt: 25/05/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 193
ibrahimfevziÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2010 14:55

Çağlar bey öncelikle hayırlı olsun.

Deniz akvaryumlarıyla ilgili oldukça fazla forum ve makale okuduysan bu sorduklarınla ilgili kafanda birşeyler oluşması lazım., Öncelikle  akvaryumun taşırmalımı ( sump ) olacak onu bilmekte fayda var, özellikle  PS  seçimini doğrudan etkileyecektir. Marka ve model belirtmek sizin ayıracağınız bütçeyle ilgili  para sorun değil derseniz   Schuran100-120, Ati, Grotech gibi markalar  tercih edilebilir.

Besliyeceğiniz Canlılarla ilgili tavsiye istemişsiniz ancak bu tamamen sizin zevkinize kalmış, burda dikkat edeceğiniz  uyumlu türleri bir arada beslemek olmalı, Canlı yükünüz az olursa  sorunlarınızda daha az olur. örneğin 112 litre için  tang  türleri pek önerilmez, illaki beslemek istiyorsanızda  S boy 1 veya 2 adet olabilir.
 
Işıklandırma için yine besliyeceğiniz omurgasızlar ve mercanlar belirleyici olacak.  T5 işinizi görür  Soft türler olacaksa  4x24W yeterli olabilir, Sert mercan düşünüyorsanız  6 veya 8x24W daha uygundur.
 
Akıntı için genelde  akvaryum hacminin  10 katı surkülasyondan bahsedilir ancak bir çoğumuz daha fazlasını ( 20 katı gibi ) kullanıyoruz.  2 adet iyi marka ( hydor, seio, tunze vb..) akıntı motoru tavsiye edebilirim.
 
Reaktör bence çok gerekli değil, ancak  test gerekli  özellikle  Ph, Nitrat, Kh, Gh, Ca  testlerinin düzenli yapılmasında fayda var.
Kötü çıkan bir değer kendiliğinden düzelmez, duruma göre kısmi su değişimleri veya katkılarla durum düzeltilir.
 
Canlı kayayı güvenilir yerlerden veya hobici dostlardan alırsanız sorun olmaz, bu konuda tecrübeniz yoksa kürlenmiş kayayı ayırt edemeyebilirsiniz.
 
Tekrar hayırlı olsun...
 
Saygı ve Selamlar..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Çağlar EgeÇevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2010
İl: Denizli
Mesaj: 169
Çağlar EgeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2010 17:57
Evet sump olucak o sizin yazdıüınız markalar benim için baya pahallı ben aqua macro veya reef octopus düşünüyorum (ucuz olanlardan). Işıklandırma için benim aklıma şöle bifikir geldi ama üç tane dalgıç flo 1 tanesi kırmızı sizce uygunmudur  Akıntı için benim fikrim şöyle http://img14.imageshack.us/i/rzgarvedalga.png/][/IMG]       http://img137.imageshack.us/i/akinti.png/][IMG]                                                                   Sirkülasyn için hydor düşünüyorum ama  çok ucuza iyi debili motorlarda var soğutma fan ile yapılacak resimlerde belirttiğim gibi kusura bakmayın dün üye olduğum için ilk üç gün  24 saatte sadece 2 mesaj hakkı varmış .                                                         

Herkese iyakşamlar arkadaşlar akvaryumun ölçülerini değiştirdim 80/50/50  kayıtlı kuşaklı 8mm cam kalınlığı 200 lt sump (50/35/35 4mm cam 3 bölmeli(ilerde refugium yapmayı düşünüyorum ))ile birlikte 261 lt oluyor bazı sorularım daha olucak.                                                                                 1-tang türleri besleyebilirmiyim 2-sump için ne kadar güçlü bir motora ihtiyacım var?3-durso nedir?  4-denizlide nerden bulabilirim 5-[LÜTFEN BURAYA DİKKAT]Denizlide akvaryumun ve sumpun camını en ucuz fiyata kestirebileceğim bir camcı lütfen.6- su seviyesinin ps leri etkilediği doğruysa ben su seviyesini özel ekipmanlar dışında nasıl ayarlicam7-200 lt moorish idol besleyebilirmiyim 8-akvaryuma mercan yüklemesi nasıl oluyor?9-bir okyanus dibindeki ışığı oluşturmanın en iyi yolu nedir?10-ben bu akvaryum kurmak için 600 tl hedefledim ama karşıma şöyle dağ gibi bi rakam çıktı [1260]tl    (ps ikinci el ) benim aklıma önce vazzgeçmek geldi ama içimdeki isteğe yenik düştüm 11-bu fiyatı aşağı çekmenin bi yolu yokmudur??


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dogangkÇevrim Dışı

[B]7735,1[/B] [C]3,2,75270[/C] [C]3,3,75270[/C]
Kayıt: 21/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1307
dogangkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2010 20:28
600 yl ye 260 litrelik tuzlu su kurulumunun zor olucağını düşünüyorum ben 60 litrelik akvaryuma neredeyse o kadar para harcadım dahada eksiklerim var .
Bu boyutta bir akvaryumda t5 kombinasyonu yapmanız dalgıç floresanlar yeterli gelmez.
Kafa motoru 4000 L/H uygun olucaktır.
Durso boru sistemine verilen bir ad akvaryumdan sumpa su inişi ve çıkışında kullanılır bazı akvaryumculardada bulabilirsiniz pimaj boru satan yerlerdede .


Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Çağlar EgeÇevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2010
İl: Denizli
Mesaj: 169
Çağlar EgeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2010 20:51

Öncelikle Doğan bey sorularımın hepsine cevap alamamış olsam bile ilginize teşekkür ederim pimaj boru satan yerler kısmını anlamadım pimapen dğrama satan yerler filan mı??                                       Şimdiden cevabınız için çok teşekkür ediyorum                                                         EN KISA ZAMANDA RESİM EKLİYCAM

Çağlar Ege2010-01-29 20:57:01

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dogangkÇevrim Dışı

[B]7735,1[/B] [C]3,2,75270[/C] [C]3,3,75270[/C]
Kayıt: 21/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1307
dogangkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2010 21:35
Kusura bakmayın bildiğim kadarını cevapladım diğer sorularınıza yalan yanlış cevaplar verip yanıltmak istemem .
Pimaj borudan kastım binalarda su gideri için kullanılan beyaz borular varya onlar oluyor .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ibrahimfevziÇevrim Dışı

Kayıt: 25/05/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 193
ibrahimfevziÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2010 09:59

Aqua Macro ve Reef Octopus  PS  uygundur. Benim size verdiğim markalar bu işin Mercedesi dir, fakat diğer markalarda ayarı tutturulduğu vakit çok güzel toplama yapabilirler.

Işıklandırmada  T5 haricinde birşeylere kafa yormayın bence ( Mh. hariç tabiki ) T8 ve diğer hertür ışıklandırma sizde sorunlara yol açacaktır ( yosun, cyano vb.. ) ve Omurgasızların gelişimine bir fayda sağlamayacaktır.

Sürkülasyon için yüksek debili ucuz motordan bahsetmişsiniz ancak burda önemli olan sadece yüksek debili olması değil  akıntıyı akvaryumun her noktasına yayabilecek geniş açılı akıntı sağlayabilmesidir.( fiyatı makul olan kullanılabir akıntı motoru, Sunsun  var bildiğim kadarıyla.) birde ufak bir ayrıntı motorun milinin  seramik olmasıdır. ( bu durum kafa motorlarınız içinde geçerlidir.) metal miller tuzlu suda hem kısa ömürlü olur hemde suya salınım yapma ihtimallari yüksektir.
 
Tang türleri tabiki besleyebilirsiniz ancak tang türleri fazla atık üreten ve aşırı büyüyebilen türlerdir, dolayısı ile sisteme yük getireceği aşikardır, bu yüzden  en çok 2 adet ( S-M  boy ) beslemek uygun olur.
 
Taşırmada kullanacağın boruları  havuz ekipmanları satan yerlerde veya yapı marketlerde bulabilirsin.
 
Sump için sabit su seviyesi gereklidir, özellikle bazı markaların efektif çalışabilmesi için sabit su seviyesi şarttır. ( ör. Schuran ) bunu zaten 3 bölmeli yaptıracağınız sumta sağlayabilirsiniz, bölmelerinizi ona göre yaptırın.
 
Moorish idol sevdanızdan bence şimdilik vazgeçin, 200 lt bu hayvan için eziyet olur.
 
Mercan yüklemesinden kastınız nedir anlamadım. Ancak akvaryumunuza mercan eklemekten bahsediyorsanız, acele etmeyin sisteminiz oturduğunda  daha kolay olan  soft türlerden başlayın daha sonra tecrübe edindikçe ve uygun şartları sağlayınca istediğiniz tür mercanları eklersiniz.
 
Okyanustaki ışığı oluşturmanın en iyi yolu direk gün ışığını akvuryum ortamına taşımaktır, ancak bu bizler için çok mümkün görünmüyor  o yüzden buna en yakın olan  Mh ve T5 kombinasyonları kullanılıyor.
 
Akvuryumunuz için çıkardığınız maliyet ( 1260 tl ) herşeyiyle hesab ettiğiniz vakit çok fazla değil bence, bazı arkadaşlar daha düşük rakamlara kurulabileceğini söylesede bir şeyler ya eksik kalıyor yada daha sonra yapılan ilave harcamalarla rakamlar yine yukarılara doğru tırmanıyor.
 
Fiyatı aşağıya çekmenin tek yolu bence herşeyi ikinci el olarak düşünmekten geçiyor.
 
Saygı ve Selamlar... 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Çağlar EgeÇevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2010
İl: Denizli
Mesaj: 169
Çağlar EgeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2010 13:59

İbrahim bey en uzun ve öğretici cevapları sizden aldığım için öncelikle teşekkür ederim ben öğrenci olduğum için henüz öle büyük bir bütçem yok fakat babam bu deniz akvaryumuyla ilgilenmem konusunda sıcak bakıyor ona konuyu açtım su kimyasından bahsettim basınçtan bahsettim çeşitli oranlardan ve hesaplardanda bahsedince oda bu işe bayağı ısndı(çünkü fizik, kimya ,biyoloji ,matematik, geometri ye katkısı olacağını düşünerek)ışıklandırma için bende önce 1 tane mh (sadece balık ve omurgasız varken sonra mercan ekleyince 1 mh daha ve 1kırmızı t5 sirkülasyonu üç tane seio m 620 ile yapmayı deniycem(önce bi tane alıp debisine bakıcam) .Beslemek istediğim canlıları seçtim pumping xenia leather coral yellow polip green polip 5 tane kardinal, 1 tane yellow tang ,bir tane blue suregon ,palyaço,eğer mümkün olursa chromis sürüsü yapmak istiyorum bu chromislerin ve kardinalleri sürü yapabilmek için aynı anda mı almak gerekiyor???temizlik ekibinde kesinlikle boxer shrimp olucak cleaner shrimp de olucak gerisi salyangoz filan yanlız bu boxer shrimpin fiyatı ne kadardır ?

Sump için sabit su seviyesi gereklidir, özellikle bazı markaların efektif çalışabilmesi için sabit su seviyesi şarttır. ( ör. Schuran ) bunu zaten 3 bölmeli yaptıracağınız sumta sağlayabilirsiniz, bölmelerinizi ona göre yaptırın. Bu sabit su seviyesi sumpun enine litresine göre değişirmi ?efektif çalışma ne demektri(ps lerde) 3 bölmeli sumpda sağlayabilirsiniz dmişsiniz bir türlü anlayamadım yani burdan kastınız sumpu bölen camlar aynı seviyede mi olmalı???  Peki ilerde Moorish idol beslemek istersem kaç lt olmalıdır(sump olmadan)?Mercan yüklemesi derken (örn mercan bize bir 250ml lik bir tüpte geliyor bu tüpün içindeki solüsyonu şırınga ile çekip canlı kayanın gözeneklerinin içine doldurmak mıdır(yani sorum nasıl ekleneceği dir?                                                                        
Okyanustaki ışığı oluşturmanın en iyi yolu direk gün ışığını akvuryum ortamına taşımaktır, ancak bu bizler için çok mümkün görünmüyor  o yüzden buna en yakın olan  Mh ve T5 kombinasyonları kullanılıyor.  Ben dediğinizi şimdi anladım tatlı su akvaryumumda eskiden camın önündeydi ama ışık camdan geçiyordu ama bir denizde ise ışık tepeden gelir yani sadece yüzeyden yanlış anlamamışım değilmi (yan camları da kapatmama gerek varmı)?                                                                               Bazı mercanlar orta bazıları yüksek ışık istiyormuş bu orta ışık 10.000k mi ?Son sorum bir okyanusda 1 metrede hangi renk ışıklar vardır? Benim bildiğim mavi ve kırmızı başka varsa yazarmısınız ??Şimdiden cevaplarınızı sabırla bekliycem herkese çok teşekkürler.
 


[QUOTE=ibrahimfevzi]

 

 
Okyanustaki ışığı oluşturmanın en iyi yolu direk gün ışığını akvuryum ortamına taşımaktır, ancak bu bizler için çok mümkün görünmüyor  o yüzden buna en yakın olan  Mh ve T5 kombinasyonları kullanılıyor.
 
 
[/QUOTE]  İbrahim bey ben otuz.com dan bu mh lere baktım 1000 tl nin altında biir fiyat göremedim  lambası 80 tlarmatürü 1000 tl görünce Sok aynen böle oldum onun için şu bahsettiğiniz t5 kombinasyonlarını ve benim kaç t5 kullanmam gerektiğini yazarmısınız lütfen

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ibrahimfevziÇevrim Dışı

Kayıt: 25/05/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 193
ibrahimfevziÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2010 18:09

Çağlar bey deniz akvaryumu ile ilgili çabanız ve heyecanınız çok güzel, size söyleyeceğim ilk ve en önemli şey  çok sabırlı olmanız ve bolca araştırmanız.

Sürkulasyon için düşündüğünüz  m620  kullanabilirsiniz, Seio mercedes olmasada Opel sayılır:)

Beslemeyi düşündüğünüz canlılarda gayet güzel, fakat sayıyı abartmayın  aşırı canlı yükü herzaman sorun teşkil eder  ve  canlıları birden bire eklemeyin. Önce kurulumu tamamlayın sisteminiz güzelce otursun, testlerinizi yapın  herşey yolunda giderse  ilk canlınızı ( ucuzlarından ) ekleyin, 10-15 gün canlıyı gözlemleyin, sonra balık ve mercan eklemelerini yavaş yavaş yapabilirsiniz. Eğer akvaryumunuzda sürü oluşturacaksanız tavsiyem  chromis veya kardillerden birini tercih edin. ( sürüyü oluşturmak için aynı anda alınması gerekmez.) 4 lü, 5 li  bireyler sürüyü oluşturabilir.
 
Ben size cleaner shrimp tavsiye ederim.  Boxer shirimp  forumlarda 35 tl ye gördüm. ( Shrimp leri ufak boylarda almanızı öneririm, uzun ömürlü canlılar değiller )
 
Sump ta  sabit su seviyesi istiyorsanız önce  PS. alın daha sonra PS nin üreticisin verdiği bir su seviyesi varsa  sump ınızı ona göre yaptırın.  Cam bölmelerden yapılacak şaşırtmalarla istediğiniz bölümde sabit su seviyesi sağlanabilir.  ( 3 bölmeli olacaksa, 1.bölme elyaf kulesi, 2. bölme  PS, 3.bölme motorlar ve ısıtıcı için  uygundur. )
 
Moorish idol için  500 lt. lik bir tank  balığın sıhhati açısından uygun olur.
 
Akvaryumculara mercanlar tüpte gelmez, frag taşlarında veya canlı kayalarıyla birlikte ithal edilip satılır. Sizde alıp akvaryumunuzda görmek istediğiniz yere koyarsınız veya kendi kayalarınıza fraglarsınız.
 
T5 Önerim   soft mercan besleyecekseniz  4x24w florasanların kalitesi önemli ( ati,aquasience, giessemen ) , Sert mercanda düşünürsen  6 veya 8x24w . renk kombinasyonu zevkine kalmış, 2 beyaz blue veya 4 beyaz 2 blue vs... ( ekonomik olması açısından  t5 armatürü kendinizde yapabilirsiniz.) Mercanlar yüksek ışık ister, gelişimleri ışıkla doğrudan ilişkilidir 10.000 - 20.000 celvin arası uygundur.
 
Bu arada akvaryumun yan camlarının kapatılması gerekmez ancak zamanla arka ve yan camlar caroline alg kaplayacaktır.
 
 
 
 
 
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Çağlar EgeÇevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2010
İl: Denizli
Mesaj: 169
Çağlar EgeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2010 13:36
  1.        İbrahbey ben sumpun üç bölmesini şu şekilde kullanmak istiyordum 1-ps ve elyaf kulesi 2- ilerde refugium 3-ısıtıcı kafa motoru. Bu shrimp ler 1 yıl falan mı yaşıyor ?Çarşamba veya perşembe akvaryumcuma gidicem bana 2. el ps bakıcaz ben 300  lt kapasiteli bişey düşünüyorum                                                                                                                                  florosan kombinasyonumu uydurdum 2 tane seçeneğim var 1 = 2 aktinik 1kırmızı 1beyaz 2= 3 aktinik 1 kırmızı (belki bir tane de beyaz)   Bu coralin alg ön camıda kaplamaz dimi?
  2.  22 kg tuz beni ne kadar idare eder? Test olarak   RedSea fosfat,amonyak,nitrat,nitrit,ph,kh alıcam .Diğer testleri sonra almayı planlıyorum.Kaç kg kum almalıyım?
  3.                                                                                      
Çağlar Ege2010-02-02 13:53:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ibrahimfevziÇevrim Dışı

Kayıt: 25/05/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 193
ibrahimfevziÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2010 14:43

Çağlar bey, elyaf kulesiyle  PS  aynı bölmede olmaz, size tavsiyem PS için ayrı bölüm ( bu bölümde sabit su seviyesi sağlayacak şekilde dizayn edilirse iyi olur.)  PS için  300-400 Lt kapasiteli olursa iyi olur.  Shrimp lerin ömürlerinin ortalama  2 yıl olduğu söyleniyor, ancak daha uzun süre yaşadığına şahit olanlar var.

T5 renk kombinasyonu dediğim gibi biraz sizin keyfinize kalmış ancak Blue rengi hiç tercih etmemeniz ilginç, oysa gün batımı ve doğumu  mavi ışıkla taklit ediliyor.
 
Tuz konusuna gelince  ilk kurulumu  33 gr/Lt  hesabına göre yapabilirsiniz ( tuzluluk 1026 civarı ) daha sonra eksilen suyu tamamlarken  tuz ilavesi yapılmayacak, sadece kısmi su değişimlerinde ( dip çekimi vs.) yine aynı oran üzerinden tuz ilavesi yapabilirsiniz.
 
Test olarak Redsea pek tavsiye edilmiyor ( yanlış değer verebiliyor.) Salifert ve Tropic marin  hobiciler tarafından  en çok tercih edilen markalardır. Kum olarak kesinlikle Aragonit ( mümkünse canlı aragonit  kum.) kullanmanı öneririm, tabandaki kum kalınlığı  2 cm bence yeterli.
 
Saygı ve Selamlar..
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Çağlar EgeÇevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2010
İl: Denizli
Mesaj: 169
Çağlar EgeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2010 16:40

İbrahim bey değerli tavsiyenize uyup ps yi orta bölüme alıcam ve refigiumu iptal edicemsu seviyeside ona göre ayarlanmış olur ama ben sumpa giren suyun tamamını psden geçiceğine emin değilim ister 1.ister2. istersede3. bölmede olsun. Benim elyaf kulesine neler koymam gerektiğini ve  eğer mümkünse elyafı hftada 1 değiştirebilirmiyim? ben mavi ışık olarak aktiniği biliyorum ama dediklerinizden anladığım kadarıyla aktinik beyaz gibi bir renk.ben verdiğiniz orana göre hesabımı yaptım 9,5 kilo tuz çıktı .22 kg tuz beni yaklaşık kaç ay bidare eder??Kumu otuz.com dan almayı planlıyorum coral reef diye bi marka .Değerli tavsiyeniz üzerine salifert veya tropic marin kullanıcam (sanırım salifert).Kum için ben en az 4 cm gibi bişey düşünüyodum 15 kg yeterli olurmu acaba?Otuz.com 'a ne kadar güvenebilirim ve nasıl ödeme yapıldığını bilmiyorum(hiç internetten bişey almadım da:)

Çağlar Ege2010-02-02 16:44:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ibrahimfevziÇevrim Dışı

Kayıt: 25/05/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 193
ibrahimfevziÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2010 17:24
Elyaf kulesi adı üstünde, elyaftan başka birşey koymayın ve mümkünse 2-3 günde bir yenilemeyi ihmal etmeyin. Bu arada sump ta elyaf dahi kullanmayan, kuvvetli bir PS ile Sistemi sağlıklı götüren bir çok hobici  mevcut, ancak bu durumda sumpta tortu birikmesi çok fazla oluyor. Sumpta elyaf kullanımının fayda ve zararları  çeşitli forum sayfalarında uzun uzun konuşuldu,tartışıldı  bu konuda yönlendirici olmak istemem. ( elyaf kullanıp memnun olanda var, kullanmayıp memnun olanda.)
Benim görüşüm sistemde elyaf kullanıp  2-3 günde bir değişim ihmal edilecekse  hiç kullanılmaması çok daha faydalıdır.
22kg tuz sizi uzun süre götürür, bu süreyi   hangi sıklıkla ve ne oranda su değişimi yapacağınıza karar verdiyseniz  hesaplayabilirsiniz.   ( ör. 250 lt. lik bir tankta 15 gün arayla %20 su değişimi yapacaksanız her su değişiminde; 250 lt x 0,20 x 33 gr = 1.650 gr tuz kullanırsınız, bu şekilde kalan tuz size ortalama 4 ay yeter. )
Kum için 4cm fazla olur, 2cm yeterli.  15 kg. yeter artar bile ancak aragonit kum satan arkadaşlar var sitede fiyat açısından daha makul olabilir. Otuz com.la ilgili olumsuz birşey duymadım, ancak alışverişte yapmadım, yapan birine sormak lazım..
 
Saygı ve Sevgiler..
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Çağlar EgeÇevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2010
İl: Denizli
Mesaj: 169
Çağlar EgeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2010 18:39
İbrahim bey bende değerli tavsiyenize uyup elyaf kulesi yapmayı bende istiyorum ama ilglenecek zamanım olurmu bilmiyorum ama yani duruma bağlı  .Arkadaşlar otuz.com dan alışveriş yapan bir kişi varsa lütfen bana nekadar güvenilir olduğunu nasıl ödeme yapıldığını(örn kapıda ödeme)lütfen anlatsın.Çağlar Ege2010-02-02 18:46:50

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir