Isı kaybına çözüm olurmu?


Just For FunÇevrim Dışı

Kayıt: 14/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 803
Just For FunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ekim 2010 01:04


Bir süredir ısı kaybına karşı akvaryuma ne gibi önlemler alabilirim derken aklıma yukardaki resimdeki gibi  bir şey geldi,ön cam ve taban camı hariç arka ve yan camları çift cam gibi yaptırarak arada kalan boşlukları silis tarzı kum ile doldurmak,acaba bu tarz bir akvaryum gerçekten hedeflediğim gibi ısı kaybına bir nebzede olsa çözüm olabilirmi,görüş ve önerilerinizi paylaşırsanız sevinirim.Kayıt ve kuşak eklemedim bu konudada öneri bekliyorum sizlerden.Teşekkür ederim.

Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

((((:GÖKHAN:)))Çevrim Dışı

Kayıt: 23/06/2010
İl: Yurtdisi
Mesaj: 210
((((:GÖKHAN:)))Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ekim 2010 01:11
 Merhaba,
 Düşünceniz güzel ama bu projenin yerine akvaryumun yan ve arka kısımlarını strafor ile kaplasak arka straforo ise bir fon yapıştırsak veya DIY fon yapsak strafor ile daha iyi olurdu.
((((:GÖKHAN:)))2010-10-29 16:10:31

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BruderusÇevrim Dışı

Kayıt: 02/10/2006
İl: Ankara
Mesaj: 13
BruderusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ekim 2010 01:26
Mustafa bey;

Belirttiğiniz sistemin ısı kaybına çözüm olacağını düşünmüyorum.. Zira ısı izolasyonu için arada hava bulunması gerekmektedir.. Bildiğiniz gibi strafor ve benzeri malzemeler yapısında hacimsel olarak hava bulundurdukları için kullanılıyor.. 

Sizin sisteminizde ise aradaki kumun sıcaklığı akvaryumun sıcaklığına gelene kadar ısıtıcılar çalışacaktır.. Isıtıcı durduğu anda dışardaki soğuk hava kumu soğutacak ve kum da akvaryumu soğutacaktır.

Nacizane tavsiyem; 
İki cam arasına kum yerine strafor koyarak, izolasyon sağlamanız yönünde olacaktır. Dışardaki hava ile akvaryum suyu arasında tampon oluşturacaktır.. Ama diyeceksiniz ki, strafor kötü görünüme neden olmaz mı? Haklısınız.. Bunu da çözmek için Akvaryumun yan  ve arka camlarına dıştan ince bir tabaka silikon sürerek üzerine kum serpiştirin .. ardından straforu koyun.. Daha sonra ikinci camın iç tarafına silikon sürerek yine kum serpiştirin.. Yani bir kat kum - strafor - bir kat kum .. Böylece aradaki strafor görünmeyecektir.. Straforun içindeki hava ise izolasyonu sağlayacaktır.. Dolayısıyla kötü bir görünümde olmayacaktır..  

Bahsettiğim bu sistemin verimliliğine gelelim.. Daha önce bunu denediğin için rakamlarla ifade edebilirim.. 

2005 yılında Üretimhanemde 12 akvaryum ile çöpçü üretiyordum ... 4 m2 olan oda da duvarları strafor ile kapladım ve su sıcaklıkları 22-23 derecede tutuyordum .. İlk aylar faturalarım 90-95 lira geliyordu .. Öğrenci harçlığı için yüksek olan bu rakamı indirmenin çarelerini ararken kalan straforları arka ve yan camlara nokta şeklinde silikon ile camlara dıştan yapıştırdım.. Sonuçta akvaryumları altından ,yanlarından ve arkasından strafor ile kaplamış oldum.. sıcaklıkları 24-25 dereceye çıkarmama rağmen sonraki aylarda 60-65 lira  faturalar ödedim .. 

Sonuçta yüzde 35 gibi bir verimlilik elde ettim ki strafor maliyeti ve ucuzluğu düşünülürse çok çok iyi bir oran olduğu kanaatindeyim .. 

Saygılarımla 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Just For FunÇevrim Dışı

Kayıt: 14/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 803
Just For FunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ekim 2010 01:27
Bu düşünce yazdığınz gibi akvaryumun yanlarını straforlarken geldi aklıma Gökhan bey,arkada bahsettiğiniz gibi fon yapıştırılmış strafor kullanıyorum,ben özellikle kalıcı olması bakımından böyle bir şey düşündüm ve tabiki strafordan daha iyi ısı yalıtımı yapabilirmi onu öğrenmeye çalışıyorum,tüm fikirlere açığım,yeni bir akvaryumda yaptıracağım için özellikle ısı kaybını minumuma indirgeyecek şekilde bir akvaryum olmasını istiyorum.

Saygılar


Hakan bey inanın aklımdan geçeni okumuşta yazmış gibi oldu yazınız,boşluk kısmına koyacağım kumun arasında strafor olsa daha verimli olabilirmi acaba diye düşünüyordum ki siz yazdınız,ben yapıştırma dan düşünmüştüm sadece,teşekkür ederim yardımınız için,peki düşündüğüm boşluk 2,5  yada 3 cm olacak bu ölçü yeterli gelebilirmi sizce.

Saygılar
AMOZONİAK2010-10-29 01:34:47

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir