Isıtıcı derdine son


hasankavalciÇevrim Dışı

Kayıt: 01/09/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 178
hasankavalciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ekim 2010 05:34
Kimimiz büyüklükleri, kimimiz küçüklükleri, kimimiz asaleti, kimimiz zevk ve ayrıcalığı için amerikan besliyoruz ve bu yüzden kendi göllerimize balık salamıyoruz, çünkü o ortamı TÜRKİYE' de oluşturmak zor. (ısıtıcı derecesi falan bizim coğrafyadaki balıklarımız istemez)Merak ettiğim bir konu hakkında; şu an amerikan beslediğim içi konuyu sizlere sormak istedim. Aynı anda kendimi irdelemek gibi birşey gibi düşünün bunu, biraz espritüel bir insanımdır hayata biraz  kahkaha atmak gözüyle bakarım, tipik ikizler işte, içimdeki çocuk hiç ölmüyor. BÜTÜN HAYVANLAR' a gönül veren biri olarak, eşşek arısı hariç fobimdir (çocukuğumda yuvalaranızı bozarken düştüm, kafam poşetli idi ve beni   soktular inmeye gerek yok Big%20smile ) neden kendi ülkemizdeki balıkları beslemiyoruz. Ben SİVAS' lıyım bu mevzu bahis değil ama bir amerikan acaba bizim sazanları bilirmi Tebessüm amerikan bir özel isim değildir benim için o yüzden büyük yazmadım kusura bakmayın, bunu din dil ırk mezhep vs. algılamayın ama neden yabancı formlarda BİZ yokuz ? Kendi balıklarımızı beslesekte gönlümüz istediği zaman onları salsak ya, öğrenmek ve paylaşım adına çok güzel bir paylaşım belgesel  tadında olan-işte amerikan rüyası  gibi, bir "paylaşımda acaba tam tersi bir "işte TÜRKİYE rüyası" gibi,   600 sayfalık bir konu varmıdır başka bir yerde bizim balıklarımızı tanıtan. Bu balıkları bırakabilceğimiz bir göl olsa çeşke. Alırkende, verirkende akvaryumcuların surat ifadelerindeki "yok" u  görmesek  ? . Okuyan herkezin,Yorumlarını ve muhabbetini bekliyorum.
 
Saygılarımla---Hasan KAVALCI

(İstediniz yerde paylaşamanıza gerek yok çünkü zaten Ctrl+X--Ctrl C-Crtrl+V ' lik bir yanı yok Big%20smile)
hasankavalci2010-10-27 07:09:20

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SolitÇevrim Dışı

Kayıt: 10/01/2010
İl: Eskisehir
Mesaj: 33
SolitÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ekim 2010 08:37
Ülkemizde yaşayan balıklar ile ilgili çalışmalar okumuştum zamanında hatta bir akuarist arkadaşımız deneysel amaçlı yerli 2 türü kırarak doğada bulunmayan bir tür elde etmişti. Ama farkettiğiniz gibi oldukça kısıtlı bu konudaki çalışmalar ve bilgiler. Bilimsel olarak hobiciliğe yönelik , teşvik edici ve kayda değer bir çalışma göremedim bu güne kadar Türkiye'nin endemik balıklarıyla ilgili.

Bir başka nedeni de dört mevsim yaşayan bir ülkede olduğumuz için, endemik balıkların çoğunun ekvator ülkelerindeki kadar hobiciliğe uygun (renkli , yeterli çeşitte , akvaryum ortamına uyum sağlayabilecek) olmayabileceğini söyleyebiliriz. Sonuçta böyle bir şey gerçekleştirmek istersek habitatına en yakın koşulları sağlamak için akvaryumun kurulabileceği en uygun mekan balkon gibi gözüküyor Tebessüm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Barbarossa42Çevrim Dışı

Kayıt: 27/07/2009
İl: Konya
Mesaj: 1740
Barbarossa42Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ekim 2010 08:55
Hasan bey,
 
Konu başlığını görünce, uzun süre japon ve koi beslemiş bir arkadaşımın pazardan aldığı canlı iki alabalığı akvaryumda beslemeye çalışması aklıma geldi. KOI'lerle karıştırmış olsa gerek, 1 saat hava motorunu kapatınca bizim fletolar mundar oldu Big%20smile.
 
Akviristlerin akvaryumda balık beslememizin iki nedeni olabilir. Bunlar (1) balığın göze güzel gözükmesi -show amaçlı- ve (2) pirana gibi türlerde olduğu gibi balığın agresifliği. Tabi bu iki unsur da akvaryum hacmi ile sınırlı. Örneğin, çoğu kişinin oscar beslemeye niyetlenipde balık başına düşen en az 200  litrelik hacmi görünce durup düşünmesi gibi. Big%20smile Türkiye göl ve akarsularında da güzel balıklar olabilir, ama kaç litrenin gerekli olduğu ve o akvaryumu kurmaya değip değmiyeceği kişiye göre değişir. Mesela, kimi 500 litre malawi besler; kimileri ise bu akvaryumu amerikanlar için hayal eder Kahkaha. Ben şimdiye kadar akvaryumunda hiç (ciddi olarak) sazan, levrek vs besleyeni görmedim. Bunda bizim tatlı sularımızda yaşayan canlıları bilmememiz veya gösterişli balıkların olmaması da etkili. Ayrıca green terror dan daha ihtişamlı ve güzel bir balık olacağını da sanmam Big%20smile.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KarabeYÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]15066,2[/B]
Kayıt: 30/03/2010
İl: Antalya
Mesaj: 2770
KarabeYÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Ekim 2010 11:15
Bizim sularımızda genelde afiyetle yenilebilen balık türleri çoğunlukta olduğu için sularımızdaki balıkları beslemenin bir anlamı olmıyacağını düşünüyorum.
Tabi uzak doğu ülkelerinde akvaryumlarımızda beslediğimiz balıklarıda yiyorlardır. Sonuçta bu balıklar 20-50cm arasında değişen boyutları ile normaldir.
Birde arkadaşında değindiği gibi su şartları bizim sular uyumlu olacağını sanmıyorum. Belki koi japon türleri göllerde yaşayabilir çünkü çoğu su şartlarına uyum sağlayabilen balıklar.
Bu iş birazda coğrafi konumlarla ilgili sanırım.
Ama hams balığımız belki beslenmez ama yurt dışında ün salmıştır heraldeTebessüm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Just For FunÇevrim Dışı

Kayıt: 14/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 803
Just For FunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ekim 2010 21:59
Ülkemiz tropikal iklime sahip bir konumda olsaydı ve nehir yataklarımız uzun kollara bölünmüş,göllerimiz sıcak kanlı canlılara evsahipliği yapabilecek ısıda olsaydı eminimki bizlerde ülkemiz canlılarını akvaryumlarımızda besliyor olabilirdik.Birkaç etkenin aynı anda aynı bölgede oluşması gerek ki o bölgeye has yaşam popularitesi oluşmuş olsun.

Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kvrymÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/10/2010
İl: Yurtdisi
Mesaj: 572
kvrymÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Ekim 2010 22:14
Daha 10-11 yaslarindayken amcamlar balik avina gitmislerdi ve sazan yakalamislardi yanlis hatirlamiyosam ve gelene kadar 2 tanesi canli kalmisti. Yengem de benden o zamanlar bosta duran akvaryumu istedi ve orda besledi. ama sadece 1 tanesi yasadi ve 1 seneden fazla beslemisti. Akvaryumda en fazla 30 litle falandi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pusat58Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/03/2010
İl: Sivas
Mesaj: 942
pusat58Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Ekim 2010 22:33
Göl sazanı vs. dayanıklı balıklar var ama akvaryum biraz da göze hitap ediyor. Renkli balıklar gerekiyor yani. Kimsenin lepistes yerine gölden tuttuğu gambusyayı besleyeceğini sanmıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir