Koi Havuzu


LemarkÇevrim Dışı

Kayıt: 24/09/2009
İl: Izmir
Mesaj: 238
LemarkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ağustos 2011 15:26
Merhabalar, uzun zamandır ailemin bahçesine koi havuzu yapmayı planlıyorduk ancak ekipmanın yüksek fiyatları yüzünden sürekli erteledik. Kısmet bu yaza imiş.

Ailemle aynı şehirde ama ayrı evlerde yaşıyoruz. Aramızda yaklaşık 35 km mesafe var. Bu sebeple sistemin hiçbir zaman aksamaması gerekiyordu. Annem ve babam acil bir durumda hem müdahale edecek kadar bilgiye sahip değiller, hem de sistemde bir aksaklık olup olmadığını fark edebileceklerini sanmıyorum. Bidon vs. filtre sistemlerini bu sebeple eledim. Tetra'nın hazır uv'li filtrelerinden en küçüğünü aldım. 2.5 tonluk bir havuz planladığım için de 3000 l/h debili bir kafa motoru aldım.

Şu anda her şey sadece proje aşamasında. Bütünleme sınavlarım olduğu için önümüzdeki iki hafta yavaş yavaş kazmaya başlayacağım. Daha sonra hızlanırım muhtemelen. 

Tetra Pond PFX-UV 5000

Eheim Compact 3000


Havuz 250 cm uzunluğunda ve 120 cm genişliğinde. Basamak havuzun tepe noktasından 50, yer hizasından ise 30 cm derinlikte. Taban ise havuzun tepe noktasından 120 yer hizasından ise 100 cm derinlikte. Basamağın genişliği 30 cm.

Havuzu şilte mi yoksa beton mu yapsam diye uzun süre kararsız kaldım ancak daha sonra birkaç peyzaj ofisi ile konuşunca beton havuzun daha uzun ömürlü olduğunu tek dez avantajının tasarım hatalarını affetmemesi olduğunu öğrendim.




İlk defa böyle bir işe kalkışıyorum. Lütfen teknik bilgilerinizi, tasarım hatalarını, kendi gözlemlerinizi benden esirgemeyin. Şimdiden çok teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

! MAVİ !Çevrim Dışı

Kayıt: 08/07/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 75
! MAVİ !Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ağustos 2011 10:24
Betonu sadece harç olarak kullanmamaya çalışın içinde inşaat demiride kullanırsanız daha iyi olacaktır. içindeki kot farklarını merdiven gibi değilde doğada olduğu gibi gelişi güzel ve sivri köşeli olmayan şekilde dizany ederseniz bence daha iyi olacaktır. Sketchup bilginiz var sanırım kum havuzu toolbarını kullanarak istediğiniz arazi modellemesini yapabilirsiniz. Bunu uygulamakta kolay olur dış çeperi oluşturduktan sonra dirseğe kadar olan kauçuk işçi eldivenleriyle koyu kıvamdaki betonla bu modeli elinizle oluşturabilirsiniz. Havuzun alt seviyesinden bir gider yapabilirsiniz. Ayrıca sizin yerinizde olsam filtreleme sistemi içinde yine havuzun seviyesinde yine betondan sump sistemi oluştururdum. Bu ara havuzu hep bahçede toprağa gömülü yapacağınızı düşünerek anlatıyorum bilmem gerçekte de öyle mi yapacaksınız ? Eğer bana uygulama alanıyla ilgili max dış hiza ölçülerini verirseniz sketchupta sizin için uygulaması kolay bir model tasarlamaya çalışırım. En azından bir gölet olur. Maksat max su hacmi ise aynı ölçülerin içine kare yada dikdörtgen havuz daha fazla su alır orasıda sizin zevkinize kalmış bir durum. İyi günler dilerim şimdiden kolay gelsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LemarkÇevrim Dışı

Kayıt: 24/09/2009
İl: Izmir
Mesaj: 238
LemarkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ağustos 2011 16:10
[QUOTE=! MAVİ !]Betonu sadece harç olarak kullanmamaya çalışın içinde inşaat demiride kullanırsanız daha iyi olacaktır. içindeki kot farklarını merdiven gibi değilde doğada olduğu gibi gelişi güzel ve sivri köşeli olmayan şekilde dizany ederseniz bence daha iyi olacaktır. Sketchup bilginiz var sanırım kum havuzu toolbarını kullanarak istediğiniz arazi modellemesini yapabilirsiniz. Bunu uygulamakta kolay olur dış çeperi oluşturduktan sonra dirseğe kadar olan kauçuk işçi eldivenleriyle koyu kıvamdaki betonla bu modeli elinizle oluşturabilirsiniz. Havuzun alt seviyesinden bir gider yapabilirsiniz. Ayrıca sizin yerinizde olsam filtreleme sistemi içinde yine havuzun seviyesinde yine betondan sump sistemi oluştururdum. Bu ara havuzu hep bahçede toprağa gömülü yapacağınızı düşünerek anlatıyorum bilmem gerçekte de öyle mi yapacaksınız ? Eğer bana uygulama alanıyla ilgili max dış hiza ölçülerini verirseniz sketchupta sizin için uygulaması kolay bir model tasarlamaya çalışırım. En azından bir gölet olur. Maksat max su hacmi ise aynı ölçülerin içine kare yada dikdörtgen havuz daha fazla su alır orasıda sizin zevkinize kalmış bir durum. İyi günler dilerim şimdiden kolay gelsin.
[/QUOTE]

Havuzun altına bir gider yapacağım onu da direk kafa motoruna bağlayacağım. Kafa motoru suyun dışında da çalışabiliyormuş.

Valla ne yalan söyleyeyim sketchup'ı bu çizimi yaparken daha yeni öğrendim deneme yanılma yolu ile. Hala birçok fonksiyonundan habersizim :)

Aslında planda ilk şilte ile asimetrik doğal bir gölet ve etrafında sulak alan bitkileri vardı ancak bu plan benim kafamdan ileriye gidemedi. Bahçemiz oldukça geniş ancak annem havuzu çok geniş yapmamı istemiyor. Doğal bir tasarımla da malesef hacim bu kadar çok büyüyen koi balıkları için yetersiz kalıyor.

Basamakla konusundaki fikriniz çok mantıklı. Gerçi oralara saksı içinde saz planladığımız için eğimi belli bir ölçüye kadar verebilirim sadece. Bakalım beton dökme aşamasında neler yapabileceğiz o konuda.

Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erol Çevrim Dışı

Kayıt: 11/05/2012
İl: Kirikkale
Mesaj: 171
erol Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Temmuz 2012 12:52
Keşke dalgıç pompa alsaydın once ben almadım aldıktak snra çektım ezıyeti farkettim 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir