Lepistes akvaryumum, öneri ihtiyacı! (fotoğraflı)


gunesÇevrim Dışı

Kayıt: 29/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 23
gunesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2010 01:57
Merhaba, yazacaklarım çook çok uzun olacak ama detay verilmesi gerektiği söyleniyor hep. Balıklarımın ölmesini istemiyorum, bu hobiyi bırakmak da istemiyorum.
Okuyup, fotoğraflara bakıp yardım ederseniz, eksik yanlış bir şey yapıyorsam söylerseniz sevinirim, önerileri bekliyorum.


2-2,5 ay kadar önce ilk kez akvaryum kurdum, acemi olduğum bir konu, forumda okudum ettim, hatta hangi balığı alayım, hangi bitkiyi koyayım diye de sormuştum.
En, boy, yükseklik: 60 x 25 x 40 cm (yaklaşık 60lt)
Tetratec 100W ısıtıcı ve Gap 7 iç filtre


Isıtıcı 25-28 derece arasında duruyor. Haftada bir kez Easy Balance döküyorum. 8-10 günde bir filtreyi temizliyorum, %10 kadar su değiştiriyorum (aynı sıcaklıkta içme+musluk suyu+aqua safe).
Günde 2 kere Tetra Pro yem veriyorum. Işığı da akşamları 6-7 saat kadar açık tutuyorum.


Anubias ve elodea koydum çok bakım gerektirmiyor diye; 3 çöpçü, 3d 1e lepistes aldım, bir de yavru koymuştu akvaryumcu öylesine, hala yaşıyor büyüdü baya. Sonra dişiler hamileydi zaten doğurdular, yaklaşık 30 yavru vardı sanırım. O zamanlarki bir fotoğraf:
http://img714.imageshack.us/img714/5314/akveski.jpg

Acemi olmama ve yeni akvaryum olmasına rağmen geçen haftaya kadar hiç balık ölmedi, yavrular büyüyor. Fakat geçen hafta erkek lepistesim öldü; belirgin bir hastalık da yoktu. Sonra akvaryumcu değişik bir erkek lepistes verdi kuyruğu siyah (foto'da var) sorun olmayacağını söyledi..
http://img406.imageshack.us/img406/6971/akv1.jpg

Bugün de hamile olan kambur lepistesim öldü; kambur olduğu için öleceğini biliyordum zaten. Bu arada elodealar gördüğünüz gibi çok uzadıkları için forumda önerildiği gibi kestim kısalttım ektim ancak yaşamadılar, hepsini atmak zorunda kaldım, yenisini alacağım.

Sonra yine bugün, yavrulardan biri öldü (ters şekilde su üstünde can çekişti biraz). Bir saat kadar önce de bir yavru daha ölmeye başladı sanırım; su üstünde, kuyruğu yukarı doğru hafif yamuluyor gibi duruyor, yüzmüyor:
http://img684.imageshack.us/img684/1772/akvolecekyavru.jpg

Bir de bazıları arada bir köşelere toplanıyorlar ısrarla, üst üste duruyorlar neden olabilir?
http://img683.imageshack.us/img683/1175/akvkenaratoplanma.jpg

Son olarak, bir yavru doğduğundan beri sakat, ortadan kırılmış gibi, fotoğrafta görürsünüz. buna rağmen büyüyor, yaşıyor; ne yapmam gerekir?
http://img510.imageshack.us/img510/3513/akvsakatyavru.jpg


Son bir haftadır gerçekleşen ölümler normal, sıradan durumlar mı yoksa bir hata mı yapıyorum?

Teşekkürler şimdiden..


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GaMeRÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/01/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 194
GaMeRÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2010 02:13
Filtreyi ön cama çevirip, biraz daha hava verebilirsin. Belki oksijen yetersizliğinden veya akıntıdan balıklar üstte köşeye sıkışmıştır.

Özellikle yavruluk ile yapılan doğumlarda kamburlaşma görülebiliyor ve hamile balıklar kaybedilebiliyor.

Benim tavsiyem ise öncelikle kumu değiştirmek olacaktır. Lepistesler canlı bitkileri severler. Bu yüzden beyaz taşlar yerine koyu renkli kum veya dere kumu tercih etmelisin. Lepistesler açık renkli özellikle beyaz tabanı pek sevmiyorlar, korkup strese girebiliyorlar. Arka plana da sabit bir arkaplan koyman onları biraz rahatlatacaktır.

Kolay bitkileri yetiştirmek içinse zaman ayarlı bir elektirik prizi al. Fiyatları oldukça uygun ve sabahtan 4 saat ışıklandırma sonra 2 saat ara ve sonra 3-4 saat ışınlandırma şeklinde her gün aynı saatlerde ışıklandırma yaptırt. Bitkilerin gelişiminde ışık gücü ne kadar önemliyse saatlerinin aynı olması da önemlidir. Ve böyle bir tankta ışıklandırma için ne kullanıyorsunuz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

maksimtrÇevrim Dışı

Kayıt: 16/12/2009
İl: Ankara
Mesaj: 46
maksimtrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2010 14:41
Öncelikle çok güzel bir akvaryumunuz var. Lepistesler narin balıklar bu yüzden büyüklerin ölmesine şaşırmamak lazım. Akvaryumcudan alınan lepisteslerin hiç bir zaman ikinci defa yavruladıklarını göremedim. Bir defa yavru alıyorum ondan sonra birşeyler oluyor ve ölüyorlar. Amam kendi büyütüğüm yavrular var. onlarda yavrulamaya başladılar harikalar. Çok sağlamlar ve kolay kolay hasta olmuyorlar. Birtanede bende özürlü yavru var ama sizinki kadar fazla yamuk değil. Sorularınıza birşey diyemedim inşallah en yakın zamanda çözüm bulursunuz. Bende acemiyim :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pelin suÇevrim Dışı

Kayıt: 19/02/2010
İl: Mugla
Mesaj: 138
pelin suÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2010 22:55
Bende akvaryumcudan hamile lepistes aldım.21 tane yavru verdi balığım sonra yine hamile kaldı ve sanırım  3 gün sonra doğurucak.Yavrular 1 haftalıkken 1tane daha hamile almıştım oda 15 yavru verdi(ilk hamileliğiydi sanırım)  şimdi oda hamile .Yavrularımda balıklarımda gayet sağlıklı ilk yavrular şuanda 20 günlük ve önce yapmanız gereken bişey olmicana kendiniz inanmanız.Hiçbişey imkansız değildir ben lepistesle japonu aynı akvaryumda besliyorum sadece ilk bitane japonumun kuyruğunu tırtıklamışlardı ama yenisi çıktı azıcık siyahlık var ama geçiyo yavaş yavaş.

Yavrular zaten öldüklerinde yamuluyorlar.Isıtıcınız varmı belki soğuktan olabilir.İlk 1 hafta yavru ölümleri normal ama çoğu ölüyor yada 1 haftayı geçmiş yine ölüyorsa bu işte bir iş var demektir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CmshnÇevrim Dışı

Kayıt: 05/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1506
CmshnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2010 23:38
Ortadan kırılmış gibi olan yavru sakat,hani nasıl bizde akraba evliliğinde sakat bireyler gelebiliyorsa balıklarda da gelebiliyor.Ama diğerleri hakkında pek yorum yapamayacağım ama mutlaka bir şey vardır bu arada musluk suyunu dinlendirerek akvaryuma koyuyorsunuz değil mi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gunesÇevrim Dışı

Kayıt: 29/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 23
gunesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Mart 2010 09:05
Öneride bulunan herkese teşekkürler.


Ama hala tam olarak nedenini bilemediğim bir şekilde dünden beri sapasağlam tüm balıklarım ölüyor.
http://www.akvaryum.com/Forum/hava_kabarcigi_hastaligi_yavrular_oluyor!_k363063.asp


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir