Leptosoma yada Bilimsel adıyla Cyprichromis...


seyit25Çevrim Dışı

Kayıt: 30/09/2014
İl: Ankara
Mesaj: 353
seyit25Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2015 03:48

Leptosoma yada Bilimsel adıyla Cyprichromis


Cyprichromis hem huy, davranış hem de renk olarak Tanganyika cikletlerlerinden olan hoş ve sevimli bir türdür. Bu balık türü neredeyse gölün her tarafında farklı varyantlarda(aynı cinsin diğerlerinden farklı türü) bulunur ve bu konumdan bağımsızdır. Bunun sebebi aynı habitatta farklı türlerin yan yana yaşaması olabilir.”Cyps” genellikle çok barışçıl balıklardır. Karakteristik olarak sürü olarak yaşarlar ve bu binlerce sayıda olabilir. Fakat küçük gruplar halinde de gezerler. Renkler genellikle dişilerde can sıkıcıdır fakat erkeklerde bu durum telafi edilir. Balıklar öyle renk cümbüşüne bürünürler ki insanın gözlerini kamaştırır. Bu balık çok eşli olması, dişilerin yumurtayı ağızda kuluçkaya yatırması ve koloni balığı olmasından dolayı, erkeklerin aynı anda birçok renge büründüğünü görebilirsiniz. Bu Cyprichromis’lerin asıl üstünlüklerinden birisidir. Tabii ki ahengi yakalamak için kolonilerinizi doğru bir şekilde düzenlemeye ihtiyacınız var. Balıkların kendilerini en iyi şekilde gösterebilmeleri için satın alırken en az 12 adet almanızı söylememe gerek yoktur.

Cyps 2 temel büyüklüktedir, regular(normal) ve Jumbo(büyük boy). Normal boylar yaklaşık 9 cm e kadar büyürken Jumbo olanlar 17 cm e kadar gidebilirler. Plankton yiyicidirler, su üstünde veya yüzen neredeyse her şeyi toplarlar. Doğada gün içerisinde genellikle küçük atıştırmalar şeklinde beslendiğinden, akvaryumda sıklıkla yemlenmesi balıklar açısından faydalıdır. Zengin bir protein diyeti balıklarınızın kısa zamanda üreme dönemine girmesini sağlar. Siyah ve kırmızı kurt, artemia ve kaliteli pul yem en iyi işe yarayanlardır. Yiyeceklerini küçük parçalar halinde sevdiklerinden dolayı akvaryumda dağınık beslenen balıklarla iyi anlaşırlar.

Cyps ler suyun orta seviyesinde yaşadıkları için benzer Tanganyika türlerini akvaryumda hoş karşılarlar. Çoğu ciklet akvaryumun orta seviyesinin altında vakit geçirirken, Cyps ler diğer balıkların nadiren gittikleri yer olan akvaryumun üst tarafında zaman geçirirler. Erkekler üç boyutlu bölgeyi kontrol altında tutarlar fakat diğer türlerin ve dişilerin girmesine her zaman izin verirler. Çok saldırgan olmadıklarından dolayı (istisnalar hariç) diğer cikletleriniz için büyük heyecan oluştururlar. Ağızları çok küçüktür ve akvaryumun diğer sakinleri için çok küçük risk oluştururlar. Erkekler gerçekten dövüşmek yerine renklerini canlı hale getirerek üstünlük kurmaya yatkındırlar. Onların bu hali oldukça ahenklidir ve en iyi renklerini böyle durumda gösterirler.

Cyps lerde üreme çok fazla sorun değildir. Dişilerin üzerindeki baskıyı azaltmak için dişi erkek sayısını orantılı yapmak gerekir. Çiftleşme suyun orta seviyesinde gerçekleşir. Dişinin yumurtasını zemine düşmeden yakalamaya çalışmasını izlemek inanılmazdır. Normalde yaklaşık 4 hafta boyunca dişi yumurtaları ağzında tutar. Yavrular serbest yüzüşe geçtikten sonra bırakır. Sizin kusturmanıza gerek yoktur. Bir dişi büyüklüğüne göre 4-25 arası yumurtayı ağzına alabilir. Yumurtaların büyüklüğü aşağı yukarı diğer cikletlerin ki kadardır. Bir türünün yumurtaları frontoza’ nınkinden biraz daha büyük olduğu ölçülmüştür!

Renk olarak En iyi Cyps türlerinden bazıları:

Kavala: Jumbo olan bir türdür. Yaklaşık 17 cm e kadar büyürler. Kafasında mavi, yüzünde ve alt bölümünde sarı parlaklık vardır. Ve üçgensel benekli şeritlere sahiptir.

Kitumba: Bu da Jumbo bir türdür. Erkekler sarı, açık mavi, koyu mavi ve bu renklerin kombinasyonunda olurlar. Erkekler bu türlerin aksine saldırgan olabilirler ve bazen daha büyük tank isterler. Ancak erkekleri bir köşede bir renkte başka bir köşede başka bir renkte görmek muhteşemdir. Bu yüzden “speckle back rainbow” olarak da adlandırılır ve bu balığa huy ve davranış olarak çok benzemektedir.


Tricolor: Başka bir Jumbo türü. Erkekler üç farklı çeşnide olabilir. Sarı yüzgeçli mavi vücut, siyah yüzgeçli kahverengi vücut ve benim favorim; sırt ve anal yüzgeci siyah renkte, kafası ve kuyruğu açık sarı renkte olan.


Neonback veya Utinta: Jumbo değil normal türdür. Bu türün erkekleri metalik mavi sırta sahiptir. Maksimum 10 cm e kadar büyürler. Basitçe bu balık “blue flash” (başka bir leptosoma türü) türünün daha iyi görünümlüsüdür.


“Blue flash”



Tüm Cyprichromis ler renkli, barışçıl ve bakımını yapmak kolaydır. Şayet herhangi bir Cyps’e sahip değilseniz ilk seçiminiz “blue flash” olabilir. Diğer varyantları da beslemenizi tavsiye ederim. Hayal kırıklığına uğramayacaksınız.



Bu yazı Eric Glab makalesinin tarafımdan Türkçeye çevrilmiş özetidir. 

 

seyit252015-05-04 03:55:34

Beğenenler: [T]157005,VaKuR[/T][T]94479,Mustafa Uzlu[/T]
Teşekkür Edenler: [T]157005,VaKuR[/T]
+1: [T]157005,VaKuR[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

neo308Çevrim Dışı

Kayıt: 29/01/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 37
neo308Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2015 11:45
Çok güzel bir Paylaşım olmuş emeğinize sağlık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkreignÇevrim Dışı

Kayıt: 29/08/2012
İl: Izmir
Mesaj: 178
darkreignÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2015 14:12
Türkiyede blue flash olduğunü pek sanmıyorum yada ben hiç denk gelmemişim. Çok güzel bir tür...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

seyit25Çevrim Dışı

Kayıt: 30/09/2014
İl: Ankara
Mesaj: 353
seyit25Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2015 17:37
Bu turler ulkemizde cok yaygin degil. Bircok ilde hic yok. Insallah
hobiciler sayesinde kisa zamanda yayilir. Ozellikle sehir disi
gonderiminde hobicilerden biraz daha gayretli olmalarini istiyorum.seyit252015-05-05 17:37:50

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir