Sazlar için ilginç bilgi


by_dangerousÇevrim Dışı

Kayıt: 04/05/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 163
by_dangerousÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Kasım 2010 20:44
Coğrafya hocamız su sazlarının kökleri suyu çok güzel bir şekilde filtre ettiğini söyledi.Yani midye gibi.İnternetten araştırma yaptım ve bir konu buldum.Acaba bu bizim bitkili akvaryuma koyduğunumuz sazlarda oluyormu veya bunlar başka birşeymi?


NATIONAL GEOGRAPHİC TÜRKİYE dergisinin Temmuz 2009 sayısında Mogan Gölü'ne yer verildi. Mogan Gölü'nü anlatan national geographic'te Mogan Gölü'nün suyunun değiştiği, Kuşlar, Böcekler, İnsanlar, Balıklar ve daha pek çok canlıya yaşam sunduğu ancak artan insan baskısının diğer canlıları tehdit ettiği anlatılıyor. Mogan Gölü'nde 200 türden fazla kuş barındığı belirtilirken, Gölün sosyal kullanım baskısı altında olduğu bir kez daha gündeme getiriliyor..
 
     Fotoğraflarını Barış Koca'nın çektiği anlatımını Dicle Tuba Kılıç'ın yaptığı Mogan Gölü yazısında ODTÜ Biyoloji Bölümü Ögretim Üyesi Prof.Dr. Meryem Beklioğlu'nun görüşlerine de yer veriliyor.
    Mogan Gölü'nde 200 türden fazla kuş barındığı belirtilirken, Gölün sosyal kullanım baskısı altında olduğu bir kez daha anlatılmış.
     Mogan'ın Son 5 yılda tuzluluk oranının 2.5 kat arttığına dikkat çekilirken, Mogan'da kuş fotoğrafçılığı eğitimleri veren Melih Özbek, sazlıkların hoş bir görselden daha fazlasını oluşturduğunu anlatıyor...  Göldeki sazlıklar; Balıklar yumurtalarını kamışların aralarına bırakıyor, Kuşlar yuvalarını sazlıklara yapıyor. Bu bitkiler gölgeleriyle suyun buharlaşmasını engelliyor, sel ya da erozyon gibi etkilere karşı bir tampon oluşturuyor. sazlıkların kentlerin su arıtım sistemlerine örnek olan doğal bir arıtım sistemi olduğunu hatırlatıyor.Prof. Dr.Meryem Beklioğlu,  "Sazlar suyu filtre ederek temizliyor. Örneğin: New York'un arıtımı, yapay olarak oluşturulan sulakalandaki sazlarla doğal yollardan yapılıyor."
 

YOKMU YORUM?
by_dangerous2010-11-05 11:16:47

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ostaymanÇevrim Dışı

Kayıt: 16/08/2009
İl: Nigde
Mesaj: 19
ostaymanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2010 20:36
İlginç bir bilgiBig%20smile

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ugur22Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/10/2007
İl: Edirne
Mesaj: 425
Ugur22Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2010 16:02
Yukarıda bahsedilen konudaki sazlar muhtemelen japon şemsiyesi'dir. Çok iyi bir nitrat emici olan bu bitki, tam bir doğal filtrasyon sağlar.Daha fazla bilgi için lütfen tıklayın: http://bit.ly/cRL0En

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aozkenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/09/2007
İl: Çorum
Mesaj: 245
aozkenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Kasım 2010 11:45
Söz konusu sazlar Uğur beyi dediği gibi japon şemsiyesi olabileceği gibi bataklıklarda yetişen su üstüne doğru uzayan saz türleri de olabilir. Sazın türü ne olursa olsun bu tip bir uygulama için geniş yüzeylere ihtiyac duyuluyor olmalı. Ne kadar geniş yüzey olursa olsun direkt atık suyu sazlıklara verilerek arıtıldığını sanmıyorum. Büyük ihtimal arıtma tesisleri çıkışında deşarj sularının son olarak dengelenmesi için sazlıklar kullanılıyordur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir