Su Mercimeği sorunu


hadem80Çevrim Dışı

Kayıt: 13/11/2006
İl: Ankara
Mesaj: 166
hadem80Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2010 18:16
Akvaryumun yüzeyinde kendiliğinden ortaya çıkan su mercimeği sürekli  çoğalıyor. Yüzeyi sürekli temizlememe rağmen nedense halen çoğalıyorlar önüne geçemiyorum. Bu konu hakkında bilgisi olan yazarsa sevinirim. Kolay gelsin. hadem802010-08-11 18:22:54

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SolearesÇevrim Dışı

Kayıt: 09/05/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 358
SolearesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2010 20:19
Buna sevinebilirsiniz...konu ile ilgili detayı aşağıda iletiyorum..

(Sadece bitkili tanklar da ışığı bir oranda kestiği için diğer bitkilere biraz zararı dokunabilir ama şahsen hiç böyle bir sorunla karşılaşmadım...)

Sulak alanlarda bol olarak bulunur, yakın zamanlara kadar zararlı olduğu düşünülen bu bitkinin sudaki bir çok zararlı
kirleticiyi süzdüğü anlaşılınca ekolojik arıtmada kullanılmaya başlanmıştır.

Akvaryumlarda da sıkca görülen bu bitki çok geniş bir sıcaklık aralığını tolere edebilir. Su üstü bitkisi olduğundan
gölgeleme amacıyla da kullanılabilir. Alg oluşumunu engeller.

Bu bitki su arıtımında su sümbülü ile ortaklaşa bir biçimde biyolojik arıtmada muhteşem sonuçlar vermektedir.

Su sümbülleri ile yapılan bu çalışmaların ışığında, California’da 6500 nüfuslu bir yerleşme merkezinde doğal biyolojik sistemlerin kullanıldığı bir arıtma tesisi kurulmuştur. 1981 yılından beri kentin tüm atık suları bu yolla arıtılmaktadır. Söz konusu doğal su arıtma sistemi, en büyüğü 0,450 hektar yüzey alanına sahip, üç göletten oluşmaktadır. Göletlerin yüzeyi su sümbülleri ve ona benzer başka bir bitki olan su mercimeği (Lemna sp.) ile kaplı bulunmaktadır.

Su mercimeği, hava sıcaklığı optimum değerin altına düştüğünde yoğunluğu azalan su sümbülünün filtrasyon görevini üstlenerek sistemi destekler ve ancak su sümbüllerinin büyüme hızı yavaşladığında kendini gösterir; hava sıcaklığı normale dönünce su mercimeği yerini yine su sümbüllerine bırakır. Bu bitkinin zararlı maddeleri süzme yeteneği  diğerinden, farklı olsa da, sisteme bir bütünlük kazandırıp, yıl boyunca kesintisiz çalışmasını sağladığından katkısı büyüktür. Söz konusu tesiste göletlerin üzeri, ısı kaybını önleyen, sera tipi iki tabakalı bir örtü ile kapatılır. Altı günlük bir bekleme süresi sonunda elde edilen arıtılmış su, içilebilecek niteliktedir.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir