Yeşil su ve yosun oluştu ne yapmam gerek ?


darkauraÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4250
darkauraÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 25 Haziran 2012 02:27
Yosunun iki nedeni var, yanlış yada aşırı ışıklandırma ve akvaryumun canlı yükünün fazla olması. 

Canlı yükünü azaltamıyorsanız aşırı yemlemeden sakının. Balıkların yemediği artık yemler kalmasın.

Işık konusunda sorununuzun kaynağı yanlış ışıklandırma gibi. Floresanlarınız eskidiyse ışık tayfları kayıp yosunlanmaya neden olabilirler. Akvaryumunuz karanlık kaldığı için kuvvetli ışık kullandığınızı söylüyorsunuz. Grolux her ne kadar daha az yosun yapsada gözün en zor gördüğü kırmızı ve mor renklerde ışık verirler. Tankınızı karanlık görmenizin en önemli nedeni bu. Karanlık gördüğünüz için daha çok ışık kullanıp daha çok yosuna neden oluyorsunuz. Bunun yerine normal aydınlatma floresanı kullanırsanız daha az ışıkla tankı daha aydınlık görebilirsiniz ki buda yosunu azaltacaktır. İnsan gözü en iyi yeşil ve sarı renklerde görür ama bu aynı zamanda bitkileirn en az fotosentez yaptığı renk olduğundan grolux bu renkleri vermez. Ben bitkilere groluxun yanında görselliği artıkmak için 6500kelvin daylight kullanıyorum ama daha az yosun yapması için daha düşük kelvinli bir ev florasanı sizin işinize daha çok yarıyacaktır. 4000kelvin civarı bir şey uygun olur. 

Yosun için bir çözümde sudaki nitrat ve fosfatı emip yosunları besinsiz bırakcak hızlı büyüyen bir bitki olur. Tankınızdaki canlılarla uyumluysa su marulunu - pistia yı ve su mercimeğini taviye ederim. 

Yeşil su için tüm bunların yanında en etkili çözüm uv filtredir. Suyu 5-6saatde kristal gibi yapar. Ama camdaki yosunlara pek bir faydası olmaz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir