Cam türü ve kalınlığı hakkında


TUTKUNÇevrim Dışı

Kayıt: 19/07/2011
İl: Çanakkale
Mesaj: 270
TUTKUNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2013 19:23
Selamlar.
Sehpa ve ekipmanların tümünü temin ettikten sonra sıra cama cam akvaryuma geldi. Ölçülerden dolayı(180x70x60h) bazı sıkıntılarım var.
Öncelikle belirtmekte fayda var.Bulunduğum ilde malesef 10mm den kalın cam yok.Üstüne bir de getirtme şansları da yok.
 
Konuştuğum camcılardan birisi 10mm lamine camdan yapıcaz ve komple kayıt-kuşak dönücez dedi. Çatlasa da patlamaz dedi ve 3 metreye kadar akvaryum yaptığını belirtti.(Otel vb referansları var) Aluminyum köşebentleri buhar camları falan da olacak.
 
Pek ikna olmayarak birbaşka camcıya uğradım. Lamine camdan olamayacağını düz 10mm camdan yapacağını, Lamine camın sağlıklı olmayacağını söyledi. Tüm bilinenlerin aksine kayıt-kuşak atmayacağını bunların bir işe yaramayacağını diklemesine her köşeye 2.5x60cmlik 10mm camdan destekler koyacağını söyledi.Yani akvaryumun köşelerini sağlamlayacak.Daha iyi bir tutunma sağlayacağını söylüyor.Buralara yapılacak köşebentlerle kötü görüntüyü engelleyecek.
 
Buna ikna oldum mu? Tabii ki hayır.
 
Bir ihtimal 2. camcıyı kayıt kuşak konusunda ikna ederek sipariş verebilirim. Sizin öneriniz nedir? 750 litrenin şakası yok. 60cm olan yüksekliği düşürmek istemiyorum çünkü 10-15 cm kum yüksekliği olacak. 180x70ten de taviz veremem çünkü buna uygun profil mdf ile kaplanarak yerine yerleşti ve straforu bile üstüne koyuladu.
Teşekkürler...
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2013 19:53
Böyle bir ölçü için kayıt kuşak olmazsa olmazdır. Asıl mesele camın öne doğru bombe yapma sorunu ve silikon bağlantı yerindeki esnemedir. Bu nedenle camın öne doğru esnemesini önlemek maksadıyla hem kalın cam kullanmalı hem de iyi bir kayıt kuşak attırmalı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Eylül 2013 18:05
İki camdan da akvaryumunuz olur.
Ancak çevreye iyice kayıt atıp karşıdan karşıya birkaç kuşak geçmek şartı ile.

Lamine camdan yaptırırsanız daha sağlam olur ancak biraz görüntü kaybı yaratabilir.
Gerçi normal bir bakışta bu görüntü kaybını göremezsiniz. Ancak çok kaliteli fotoğraflar falan çekiyorsanız bu sizin çekim kalitenizi biraz düşürür. Diğer taraftan ön cam hariç diğer camları lamine yapabilirsiniz.

Böyle büyük bir akvaryumda asıl dikkat etmeniz gereken koyacağınız yüzeyin çok çok düzgün olmasıdır. Yerde ufak bir yamukluk varsa (bir tarafın biraz alçak veya yüksek olması gibi) dolabınız da ağırlıktan dolayı yüzeyin şeklini alır. Yani akvaryumun taban camı adeta 3 yüzeyden destek alıyor bir yüzey boşta kalıyor gibi bir ağırlık dağılımına sebep olur. Yani dolabınız mutlaka ayarlı ayaklara sahip olmalı ve yüzeyin tamamen düzgün olduğundan emin olmalısınız. (Su terazisi ile)

Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erulusoyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/02/2012
İl: Içel
Mesaj: 665
erulusoyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2013 10:14
Merhabalar. Ben lamine cam tavsiye etmiyorum. Darbelere dayanıklı ancak basınca değil ve çok esniyor. Ben 150* 50* 70(h) yaptırdım 12 mm ve önce kuşaklar çatladı. Bu arada yapan kişiyi defalarca aradım ,hiçbirşey olmaz dedi. Tabii ki bir gece büyük bir çatırtıyla bir tabakası boydan boya çatladı. Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2013 17:21
[QUOTE=erulusoy]Merhabalar. Ben lamine cam tavsiye etmiyorum. Darbelere dayanıklı ancak basınca değil ve çok esniyor. Ben 150* 50* 70(h) yaptırdım 12 mm ve önce kuşaklar çatladı. Bu arada yapan kişiyi defalarca aradım ,hiçbirşey olmaz dedi. Tabii ki bir gece büyük bir çatırtıyla bir tabakası boydan boya çatladı. Saygılar[/QUOTE]

Ercüment bey, sizinki kötü bir talihsizlik olmuş. 

Önce kuşaklar çatladı diye yazmışsınız. Birden fazla kuşağınız mı çatladı?
Birde kuşak dediğiniz şey ön arka camdaki kayıtlar mı yoksa?
Karşıdan karşıya geçen kuşak çatladıysa ya camınız hatalıdır yada ciddi bir darbe sonucu kırılmıştır. 
Kuşaksızken akvaryumun camının çatlaması ise olasıdır veya akvaryumunuzun camları vitrin çıkması veya herhangi bir sebeple kusurlu olabilir. 
Benim 3-4 sene evvel lamine camdan yaptığım 10mm 130*60*60 akvaryumun ortasından sadece 5cm genişliğinde bir kuşak geçiyor, (genelde bu kuşak 10 hatta 20cm genişliğinde yapılır) velhasıl 5cm kuşak bile çatlamıyor çünkü çekme kuvvetine maruz kalıyor. 
Sizinkinin nasıl çatladığını bu açıdan anlayamıyorum. Kayıtları kastetmişseniz bu fizik kurallarına da aykırılık teşkil ediyor.

Forumda da defalarca tartışılmıştır ve lamine cam akvaryum için normal camdan daha sağlamdır.
Darbeden ziyade basınca karşı da daha dayanıklı oluyor bu cam. 
Şöyle ki,
sizin de bahsettiğiniz gibi daha iyi bir esneme kabiliyetine kavuşuyor cam. Yani ön camınız bidonlarda kullanılan plastikten yapılı olsaydı, çok daha fazla esneyebilecekti ancak siz bu plastik için çok esniyor bu fazla sağlam değil demezsiniz. Malzemenin daha rahat esneyebilmesi kırılganlığının azaldığını gösteriyor. Yani bir metre boyundaki normal camı 1cm esnettiğinizde kırılıyorsa, lamine olan, iki ince katmanın aradaki film vasıtasıyla birleşmesinden oluştuğu için 1,5cm esnettiğinizde kırılır.

Kısacası akvaryum camınız lamine olduğu için değil 150*60*70h ölçüsündeki bir akvaryumu kuşaksız kullandığınız için çatlamış. Normal cam olsaydı kuşaksız olarak daha çabuk patlayacağına emin olabilirsiniz.
Not: kayıt ve kuşaklar zaten cam esnemesin diye atılıyor. Camın çok fazla esnemesine izin verirseniz kırılmasına da izin vermiş olursunuz.
Saygılar.
ringo2013-09-16 17:26:44

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erulusoyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/02/2012
İl: Içel
Mesaj: 665
erulusoyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Eylül 2013 08:52
Merhabalar. Öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Bana yapılan akvaryumda ortada cam yoktu(kuşak) ve fizik kurallarına aykırı diyorsunuz ama kayıtlar çatladı. Daha sonra aynı yer aynı boyutlarda akvaryumu 10 mm camdan yaptı. Yine kuşak yoktu,sadece kayıt vardı ve o akvaryumu 3-4 sene kullandım. Daha sonra bir başka yere akvaryumcu diyemeyeceğim, çünkü bunlar hep camcı idi, 2 adet 130*50*65 (10mm) akvaryum yaptırdım onlarda da kuşak yoktu ve birini halende kullanıyorum. Tabii bbilgi paylaşımı arttıkça geri dönüp ne hatalar yapıldığını anlıyor insan ancak ben Ankaradan, Mersine geldikten sonra (10 yıl oldu) Türkiyede birkaç il dışında bu hobiyle uğraşmanın ne kadar zor olduğunu anladım.Şu an hobiyle ilgili tüm ihtiyaçlarımı araştırıp (forum ve internet)dışarıdan temin ediyorum akvaryumda dahil.Saygılarımla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Eylül 2013 18:03
Ercüment bey,
Fizik kurallarına aykırı dememdeki sebep şu,
kayıt olarak kullanılan camlar akvaryum camına 90 derece ile yani kılıçlamasına yapıştırılıyor.
Yani aslında burada cam kalınlığının bile fazla bir önemi yok, diyelim ki 10cm genişliğinde kayıt kullandınız, camınızla birlikte 11cm kalınlığında bir cam kadar mukavemet elde etmiş olursunuz.
Çünkü bu kayıta akvaryum ve su tarafından bindirilecek olan yük kılıçlamasına tesir eder. (sizin yukarıdan yapacağınız tesirler koyacağınız yükler hariç)
Yani ince bir çıtayı eğip bükersiniz ama bir de kılıcından eğin bakalım eğiliyor mu gibi.

Bu açıdan kırılmanın lamine ile ilgili olmayacağını daha net anlayabilirsiniz. Çünkü bırakın 12mm lamine camı, sadece 6mm bir cam, kayıt olarak kullanılsa bile ve 6-7 cm den de genişse ve farklı bir sebep yoksa bu bile kırılmaz. (Yukarıdan sizin ekleyeceğiniz yük veya darbeler hariç)

Büyük hacimli bir akvaryumda kayıtlarda elbet önemli derecede mukavemeti artırır (esnemeyi alır) ancak bu yeterli değildir. Eni ve yüksekliğinden uzun bir akvaryumunuz varsa ve hacmen de büyük bir akvaryumsa mutlaka ama mutlaka akvaryumda kuşak kullanmalısınız. Karşılıklı iki camı bağladığınızda hem esnemenin önüne geçersiniz hem de cam birleşim yerlerindeki silikonun mukavemetini artırmış olursunuz. Akvaryum içindeki su ön arka ve yan camlarınızı devamlı surette dışarı doğru iter (basınç) , büyük camlarda basınç daha fazladır ve karşılıklı kuşak attığınızda ön ve arka camdaki yük birbirini dengeler vs.

Kısacası bir kardeş tavsiyesidir, akvaryumunuza mutlaka kuşak atın.
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HOCA41Çevrim Dışı

Kayıt: 14/04/2013
İl: Kocaeli
Mesaj: 32
HOCA41Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2014 01:58
         Arkadaşlar akvaryumun ev içinde patlama olayını yaşamayan kişilerin yorum yapması burada çok sakıncalıdır. Size şöyle anlatıyım; 160/60/65 ölçülerinde 10 mm tamperlenerek elde edilen camları amatörce yapıştıran camcı, sadece ön ve arka camlara kayıt atmış. Akvaryuma suyu doldurmaya başladık, ilk önce kayıt çatladı biz olayı anlayamadık sonra akvaryumun genişliğinin 64 cm olduğunu gördük. Ama çok geçti akvaryumun suyunu boşaltmaya çalışırken arka camdan tuz buz oldu. Sonraki rezilliği anlatmak istemiyorum. Kabaran laminantlar , alt komşuya sızan sular evdeki mobilyalar yer döşemeleri bir sürü sıkıntı. 
         Akvaryum şakaya gelmez cam ölçüsünün boya oranı 19mm'se onu kullanın. Yada boyutu değiştirin. Kayıtsız kuşaksız akvaryum olmaz tabiki, onlara dikkat edin. Ama akvaryumu da bırakın akvaryumcular yapsın. Bugün silikonda bırakılan hava kabarcığı bile herşeyi değiştirebilir. Akvaryumun açılmasına sebep olabilir. 
          Maddi durumun zorluğunu riske attığınız değerlerle karşılaştırın bence. Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir